WK Jaca Belgie China juichen Belgie na OT

12 april 201619:40

Door Joep Meijsen

Belgen verspelen punt tegen China

België had dinsdagmiddag alle mogelijke moeite om China van zich te schudden. Uiteindelijk was er een overtime goal van Alexandre Bremer nodig om in overtime de zege veilig te stellen.

squo;Dit is een kostbaar punt’, zei bondscoach Danny Peters na de wedstrijd. ‘Als we in reguliere speeltijd winnen, dan zijn we al zeker van brons. Met wedstrijden tegen gastland Spanje en het steeds beter in het toernooi komende Nederland voor de boeg is een medaille nu nog niet vanzelfsprekend. Ook bij de strijd om promotie kan het belangrijk zijn.’

Volgens de Belgische bondscoach was het ook overbodig. ‘De schotverhouding was 46 tegen 23 in ons voordeel. Zo’n wedstrijd moet je gewoon winnen.’ België blijft overigens door de zege ongeslagen in het toernooi. Eerder was de ploeg na penaltyshots te sterk voor IJsland en werd van Servië gewonnen. Daarmee heeft het team zijn eigen lot nog volledig in eigen handen.

Vooral in de eerste periode kreeg België volop kansen om de wedstrijd naar zich toe te trekken. ‘Vier grote kansen. Als je die niet maakt, dan maak je het moeilijk voor jezelf’, aldus Peters. België kwam in de wedstrijd al vroeg op voorsprong, maar wist dat dus geen vervolg te geven. Het was Ben van den Bogaert, met zes punten in drie wedstrijden op dit moment topscorer van het toernooi, die België in de derde minuut al het voordeel bezorgde.

Op het moment dat de Belgen niet definitief afstand namen, kwamen de Chinezen beter in het spel. De promovendus van een niveau lager begon wat brutaler te spelen en kwam tot kansen, waarbij de inzet van doelman Tom Prodi, gekozen tot beste speler van België in de wedstrijd, noodzakelijk was. Vooral in de tweede periode had China bij vlagen het betere van het spel, zoals dat twee dagen geleden bij Spanje tegen Nederland voor het gastland gold.

De Chinese inspanningen werden vijf minuten voor het einde van de periode beloond toen achter elkaar Yoren de Smet en Alexandre Bremer de strafbank mochten opzoeken en Yang hard raakschoot vanaf de blauwe lijn. Het feest voor de Chinezen was echter maar van korte duur. De doorlopende straf van Bremer kwam aan zijn einde en vanuit de strafbank werd de speler van Luik door Bryan Kolodziejczyk gevonden en Bremer rondde prima af.

Daarmee leek België de controle over de wedstrijd weer terug te hebben. Maar in de openingsminuut van de slotperiode mocht Zhang vanaf de linkerkant van het ijs uithalen en de puck in het dak van het doel schieten voor de nieuwe gelijkmaker. Aangezien beide teams niet profiteerden van verdere mogelijkheden, ook niet met een man meer op het ijs, werd overtime noodzakelijk en Bremer wist van dichtbij de beslissende treffer binnen te schieten.

Bondscoach Peters denkt dat vermoeidheid, ook voor de Belgen is het een zwaar schema, mogelijk een rol speelde in de moeizame zege. Een nieuwe rustdag is echter voor de boeg, alvorens België het donderdagavond op gaat nemen tegen gastland Spanje. De plannen voor morgen zijn helder. ‘Niets bijzonders. Rusten en trainen’, aldus Peters.

Foto's: Marco Spelten (www.actiefotografie.be)

WK Jaca Belgie China Belgisch schot op goal
WK Jaca Belgie China Tweede Belgische goal
WK Jaca Belgie China vd Bogaert voodegoal