Hyc teamfoto beker2012

9 maart 201210:08

Door Joep Meijsen

Belgische finaleserie barst los

Nederlandse ijshockeyliefhebbers moeten waarschijnlijk vanwege gebrek aan ijstijd in de Uithof nog een week wachten tot de start van de finaleserie. In Belgi√ę barst de finale komend weekeinde al los. Herentals en Leuven gaan uitmaken wie zich Belgisch kampioen mag noemen.

De serie begint zaterdagavond om acht uur in Leuven, daarna volgen twee wedstrijden in Herentals op zondag en donderdag. Ook dan beginnen de wedstrijden om acht uur. Indien nodig wordt de finaleserie op zaterdag 17 maart en zondag 18 maart voortgezet. Uiterlijk volgende week woensdag is dus bekend wie Turnhout opvolgt als kampioen van Belgi√ę.

Herentals is de torenhoge favoriet voor de landstitel, wat zou betekenen dat de ploeg van coach Bill Morgan de Belgische dubbel binnensleept. De drie Belgische deelnemers aan de North Sea Cup speelden de afgelopen weken een onderlinge competitie waarin de teams elkaar meerdere keren tegenkwamen. Herentals won alle acht de ontmoetingen en zorgde voor een doelsaldo van 61 goals voor en 12 tegen.

Regerend kampioen Turnhout slaagde er niet in om zich voor de finale te plaatsen. De aanwinsten in de aanloop naar de bekerfinale bleken onvoldoende om een serieuze vuist te kunnen maken in de onderlinge Belgische strijd. White Caps haalde in zeven wedstrijden slechts 1 punt, een overtime in de laatste wedstrijd tegen Leuven.

Herentals won alle ontmoetingen met Leuven in de kwalificatiecompetitie. De laatste op drie maart met de overtuigende cijfers van 2-13. Eerdere wedstrijden eindigden overigens veel closer. Een van de ontmoetingen liep overigens behoorlijk uit de hand, met veel vechtpartijen en straffen. Net als in Nederland wordt de finaleserie gespeeld over een best-of-five.