Grizzlies kardinge fisheye

30 augustus 201516:36

Door Joep Meijsen

BeNeLiga: alle teams ingeschreven

De organisatie achter de nieuwe BeNeLiga heeft deze week van alle beoogde deelnemers aan de nieuwe grensoverschrijdende competitie de bevestiging gekregen dat deze ook daadwerkelijk mee doen. Dit betekent in Nederland de definitieve terugkeer van enkele oude bekenden op het hoogste niveau.

Dit betekent dat de planning van het seizoen, inclusief het opstellen van het speelschema, van start kan gaan. Eindhoven, Geleen, Heerenveen en Tilburg (met een tweede team) deel aan de nieuwe competitie. Het betekent vanuit Nederlands perspectief echter ook de definitieve terugkeer van een aantal clubs na kortere of langere tijd op het hoogste niveau in Nederland, een beknopt overzicht.

Amsterdam, zevenvoudig landskampioen, speelde op 2 maart 2013 zijn meest recente wedstrijd in de Eredivisie, een 5-9 nederlaag tegen Herentals in een wedstrijd met liefst 211 strafminuten. Marcel Kars en Joey Oosterveld scoorden ieder twee goals namens de hoofdstedelijke ploeg, die vorig jaar terugkeerde in de Eerste Divisie en de play-offs haalde.

Voor Den Haag was het afscheid nog wat korter geleden, 29 maart 2014 was het laatste duel in de oerspannende finaleserie tegen Tilburg die uiteindelijk beslist werd door een doelpunt van Bob Teunissen at Trappers het landskampioenschap bracht. Den Haag won vorig jaar het kampioenschap in de Eerste Divisie.

Nijmegen nam op 11 maart 2011 afscheid van de Eredivisie met een 2-4 nederlaag in de halve finales van de play-offs tegen Tilburg Trappers. Raphael Joly en Martin Persson namen toen voor 1200 toeschouwers de Nijmeegse doelpunten voor hun rekening. Steven Yetman, Josh Liebenow, Scotty Balan en Benoit Doucet scoorden voor Trappers. Nijmegen is negenvoudig kampioen en vorig jaar finalist om het kampioenschap in de Eerste Divisie.

Groningen speelde op 21 februari 2010 voor het laatst op het hoogste niveau en verloor met 4-5 van Nijmegen. Klaver Jan Middelweert, Blair Tassone (2) en Danny Kerstholt scoorden toen de treffers voor vierhonderd toeschouwers. Groningen was de laatste jaren een van de succesvolste ploegen op het tweede niveau in Nederland. Groningen won de enige landstitel in 1985/86 en was vorig jaar kwartfinalist in de Eerste Divisie.

Ook Dordrecht heeft een recent verleden op het hoogste niveau. De club haakte vorig jaar pas op het laatste moment af in de Eredivisie. Op 22 februari 2014 werd in eigen huis met 9-6 gewonnen van Geleen met doelpunten van onder meer Dan Koudys (3), Clinton Pettapiece (2), Erik Vos, Jasper Busink, Jeroen van den Broek en Valentijn Scheffe. Dordt maakte afgelopen seizoen een doorstart in de Eerste Divisie.

Zoetermeer is een aparter geval. De club speelt sinds 1987 op seniorenniveau, maar speelde alleen in het seizoen 2010/11 op het hoogste niveau. Dit gebeurde echter door een organisatie, Panthers, die los stond van de rest van het ijshockey in de stad en die zich al in november terugtrok uit de Eredivisie al werd dat seizoen wel de halve finale van de beker gehaald. De laatste wedstrijd was op 25 november 2010 met een 7-3 verlies in Nijmegen in het kader van de North Sea Cup.

Voor Den Bosch moeten we het verst terug in het verleden. De laatste wedstrijd werd alweer gespeeld om 4 februari 2001 toen de landskampioen van 1969/70 met 6-1 verloor in Tilburg. De club maakte enkele jaren geleden een comeback in de eerste divisie en klimt nu mee met de andere clubs naar het hoogste niveau.