De Nederlandse U18-vrouwen met de zilveren medaille tijdens het WK in Eindhoven in 2020.
De Nederlandse U18-vrouwen met de zilveren medaille tijdens het WK in Eindhoven in 2020. — © Marco Spelten/IJshockey.com

1 februari 202008:50

Door Joep Meijsen

Bij Het IJs: een feestje

Voorzitter Jan Hopstaken van IJshockey Nederland schrijft in zijn column deze keer over het deze week afgesloten WK voor de U18-vrouwen in Eindhoven. 'Spectaculair was het zeker ook. De meiden streden vol overgave voor elke meter ijs. Ze waren flitsend, fel en fanatiek.'

De afgelopen dagen hadden we het wereldkampioenschap voor vrouwen onder de 18 in Eindhoven. Wat een feestje was dat!

Van te voren hoopte ik op een spannend, spectaculair en vooral sportief toernooi waar spelers en publiek enorm van zouden genieten. Spannend was het. Vóór de laatste wedstrijddag, konden nog 3 teams kampioen worden. De teams waren zeer aan elkaar gewaagd en nagenoeg elke wedstrijd was spannend tot het eind.

Spectaculair was het zeker ook. De meiden streden vol overgave voor elke meter ijs. Ze waren flitsend, fel en fanatiek. Ik heb niemand de kantjes er af zien schaatsen. Ze gaven alles wat ze in zich hadden. Hun topsportmentaliteit was steeds zichtbaar. Door dat fanatisme ontstonden er fantastische scrimmages voor de goals en ‚Äėgoal-or-no-goal‚Äô-situaties . Onze Friese goal-ref was echter in al die gevallen zeer zeker van zijn zaak.

Om zo'n toernooi te organiseren heb je mensen nodig die van onze sport houden

Spectaculair en spannend dus, maar vooral sportief. Er waren geen major penalties op dit toernooi en na afloop vierden de medaillewinnaars samen uitbundig hun prima prestaties.

Een feestje! Niet alleen voor het publiek, ook voor de deelnemende meiden. Meedoen aan een WK op deze leeftijd, voor drie kwart van de deelnemers, heel ver van huis. Spelen tegen leeftijd genoten om te testen wat je zelf waard bent. Beter worden als speelster. Je zelf onder druk leren kennen. Nieuwe mensen ontmoeten. En spelen voor een groot en enthousiast publiek. Hoe geweldig is dat ?

Ik ben trots dat we zo‚Äôn mooi toernooi hebben mogen organiseren. Maar om dat te kunnen heb je mensen nodig die van onze sport houden. Echte liefhebbers die hun verantwoordelijkheid nemen en hun tijd, kwaliteiten en inzet geven aan het ijshockey. Die het mogelijk maken dat deze meiden een onvergetelijk WK hebben meegemaakt. Ik heb het dan over de toegewijde en betrokken mensen van de Internationale IJshockey Federatie, onze geweldige sponsors en onze fantastische vrijwilligers. Ik kan die mensen niet genoeg bedanken. Of zoals iemand ooit zei: ‚ÄėDankbaarheid is niks als je het niet laat zien of horen‚Äô.

Voor de IIHF-mensen, onze sponsors en voor alle vrijwilligers van onze gastheer de Kemphanen en uit het hele land : Dank jullie wel !!

Wat een geweldig feestje hebben jullie verzorgd. En volgens mij heb ik heel veel plezier gezien bij al die vrijwilligers. Hun samenwerking was ook gewoon een feestje.

Ik kan niet wachten op het volgende feestje …