Whats App Image 2019 05 02 at 14 28 43

13 december 201908:22

Door Joep Meijsen

Bon Dia Barcelona: Game Day tegen Mexico

Oranje opent het pre-Olympisch kwalificatietoernooi in Barcelona vanmiddag met een wedstrijd tegen Mexico. In deze Bon Dia Barcelona blikken we vooruit op de wedstrijd en is er de noodzakelijke informatie over de livestream.

Oranje

Het Nederlands ijshockeyteam is donderdagochtend veilig geland in Barcelona. De ploeg werkt vanmorgen vroeg nog een optionele training af om vervolgens te beginnen aan de voorbereiding op de wedstrijd tegen een nieuwe tegenstander. Nederland speelde op jeugdniveau in het verleden wel tegen vertegenwoordigende teams uit Mexico, maar dit is de eerste confrontatie tussen de twee landen op seniorenniveau.

Het Nederlands team staat tijdens dit toernooi onder leiding van Bo Subr, die al eerder als hoofdcoach in de bank stond bij Nederland bij afwezigheid van de bondscoach. Vanwege competitieverplichtingen met zijn club in Oostenrijk is Doug Mason niet beschikbaar voor deze fase van de Olympische Kwalificatie.

De wedstrijd van het Nederlands team begint vandaag om 16.00 uur en is de eerste van twee ontmoetingen op deze openingsdag in het Palau de Gel vlakbij het voetbalstadion van FC Barcelona. In de avondwedstrijd neemt Taiwan het op tegen gastland Spanje, de volgende twee tegenstanders voor het Nederlands team.

Voor Nederland is het de eerste offici√ęle interland sinds de 3-1 nederlaag tegen Roemeni√ę afgelopen voorjaar in Estland, waardoor Oranje degradeerde naar Division IIA.

Mexico

De teamnamen in Mexico klinken als een klok. Namen als Aztec Eagle Warriors, Teotihuacan Priests en Mayan Astronomers mogen er wezen. De ploeg speelt sinds 2000 mee op internationaal niveau en maakte zijn offici√ęle debuut met een 5-0 nederlaag tegen Belgi√ę tijdens een WK op IJsland. Een keer in zijn geschiedenis werd Mexico wereldkampioen, dat was in eigen land in 2005 op Division III-niveau.

De afgelopen jaren was Mexico een trouwe deelnemer aan het ijshockey op Division IIB-niveau, waar het komend jaar opnieuw op de Belgische nationale ploeg zal treffen. Mexico organiseerde zelf verschillende keren de wereldkampioenschappen, waaronder eerder dit jaar toen de ploeg in eigen hal op de vijfde plaats eindigde. Tegen Isra√ęl werd een punt gepakt en van Noord-Korea werd gewonnen. Mexico was tijdens dat toernooi de enige ploeg die een puntje wist af te snoepen van Isra√ęl.

De topscorer van Mexico tijdens dat toernooi, de in de VS spelende Hector Majul is overigens niet van de partij vandaag. Mexico heeft alleen spelers uit de eigen competitie meegenomen. Andres de la Garma kreeg tijdens het WK vrijwel alle starts en noteerde een savepercentage van .840. Ook hij ontbreekt deze keer in de opstelling bij Mexico.

Nederland opent het toernooi daarmee tegen een tegenstander die feitelijk onbekend is, zoals dat morgen ook het geval zal zijn bij de wedstrijd tegen Taiwan. Het feit dat Mexico tegen het dominante Isra√ęl een puntje pakte, geeft aan dat de ploeg in ieder geval af en toe in staat is om te verrassen.

Livestream

De organisatie meldt dat er livestreams van de wedstrijden beschikbaar zijn via de website van de nationale televisiezender RTVE. Aan de rechterkant van de pagina is is een link te vinden naar Hockey hielo, waar de wedstrijd van Nederland als het goed is live te zien is vanmiddag.

Klik hier voor de livestream >>>