18 april 200400:00

Bronzen plak voor Oranje

Nederland knokte twee keer terug uit een achterstand van twee goals voor een 4-4 gelijkspel tegen Hongarije waardoor het team van Theo van Gerwen beslag legde op de bronzen plak op het wereldkampioenschap. Tommie Hartogs en Sjon Wynia tekenden beiden voor een goal en een assist in de wedstrijd.

Klik hier voor de fotopagina.Oranje keek lange tijd tegen een achterstand aan. De gelijkmaker viel twaalf minuten voor tijd. Kevin Hoogsteen draaide weg bij zijn tegenstander, verstuurde een strakke pass op Rody Jacobs. Sjon Wynia blokkeerde het zicht van de Hongaarse doelman en de droge knal van Jacobs viel binnen.Bondscoach Theo van Gerwen was na afloop bijzonder tevreden over het resultaat. ÂWe hebben als een hecht team gespeeld. Deze ploeg presteert op het moment dat het erom gaat en dit is een mooi resultaat. Tevreden over het spel was hij echter niet. ÂWe waren duidelijk erg nerveus en kwamen eigenlijk nooit echt in ons spel. Pas toen ik tien minuten voor tijd terugschakelde op twee lijnen begon het zo te lopen als zou moetenÂ, aldus de bondscoach na afloop.Nederland had aan een punt genoeg tegen de Hongaren om beslag te leggen op de derde plaats, de beste prestatie op dit niveau in jaren. Lange tijd zag het er echter somber uit voor Nederland. Na twee minuten kogelde Gabor Ocskay de puck hard en hoog achter Martin Trommelen tijdens een powerplay voor Nederland. Een van twee shorthanded goals van Hongarije. ÂDat is een sterk punt van die ploeg, ze kunnen enorm snel overschakelen van aanval op defensie en dat deden ze zeer effectief.Een foutje achterin bood Balasz Ladanyi de kans om er in de zevende minuut 2-0 van de maken. Door een gelukje kwam Nederland echter al snel weer terug in de wedstrijd. De Hongaarse defensie vergat een pass in het niets van Jacco Landman te onderscheppen. Nederland schiet via Hoogsteen en Polet en bij de derde rebound staat Sjon Wynia op de juiste plek om binnen te prikken.Hongarije was echter de beter ploeg in het eerste deel van de wedstrijd. Vroeg in de tweede periode kwam Oranje echter op gelijke hoogte. Justin Bekkering schoot vanaf de blauwe lijn en liet Krisztian Budai kansloos met een gemikt schot. De Nederlandse vreugde was echter van korte duur. De pass van Lamonte Polet op Tommie Hartogs komt niet goed aan, Lester Arts grijpt verkeerd in, Peterdi mag alleen door op Trommelen en rond makkelijk af.Toen Hongarije er shorthanded 4-2 van maakte na korte tijd in de derde periode zag het er somber uit voor Nederland. Dit Nederlandse team beschikt echter over veel veerkracht. Een minuut na de vierde Hongaarse treffer legt Lamonte Polet de puck goed opzij, aanvoerder Tommie Hartogs komt ingeschaatst en schiet laag de 3-4 binnen. Na de gelijkmaker krijgt Nederland nog een paar goede kansen om de wedstrijd te beslissen. Sjon Wynia en Kevin Hoogsteen worden door de goede doelman Budai gestuit, waardoor het tot de laatste minuut spannend blijft. De blijdschap bij de spelers na het laatste eindsignaal is dan ook uitbundig en oprecht.Het toernooi werd gewonnen door Wit-Rusland. De Noren waren niet bij machte de Wit-Russen te verslaan; het werd 5-2. Noorwegen eindigde derhalve als tweede.