WK Jaca Belgie I Jsland 5

12 april 201609:18

Door Joep Meijsen

Buenos días desde Jaca: Dag 4

De eerste rustdag zit erop en de derde speeldag gaat straks van start. Oranje speelt de openingswedstrijd van de dag tegen IJsland, daarna komt België in actie tegen China. In de avond speelt gastland Spanje dan tegen Servië.

sland is voor Nederland een onbekende tegenstander. Voor zover na te zoeken vanaf hier heeft Oranje tijdens kampioenschappen nog nooit tegen het land gespeeld. De ploeg verloor zijn eerste wedstrijd na pDe film mist de charme van het origineel, kopieert die ook voor een deel, maar introduceert wel een speler die een knucklepuck kan schieten. Dat soort kwaliteiten viel tijdens de eerste wedstrijden van IJsland op dit wereldkampioenschap nog niet op, maar wel is het een fysiek sterke ploeg met enkele vaardige spelers die het Nederland knap lastig kunnen maken, zoals de in Amerika geboren Rob Sigurdsson en de in Finland spelende Björn Sigurdarson.

Als Oranje klaar is, komen de Belgen in actie tegen het nog puntloze China. Die ploeg leek een jaar of tien geleden op weg omhoog, inclusief promotie naar Division I, maar speelde de laatste vijf jaar in Division IIB, waarbij vorig jaar promotie werd afgedwongen. Qiqihar, waar Oranje in 2007 het WK speelde, en Harbin zijn de hofleveranciers van de Chinese nationale ploeg. Die moet de komende jaren wel wat progressie gaan maken, aangezien de Olympische Winterspelen van 2022 in Beijing gehouden gaan worden en het gastland daar mogelijk met een nationale ploeg gaat spelen.

Om het ijshockey in China een impuls te geven, komt er mogelijk volgend seizoen al een team uit de Chinese hoofdstad uit in de KHL. Binnenkort wordt hierover definitieve besluitvorming verwacht. Deze ploeg moet gaan spelen in de Mastercard Arena die 18.000 toeschouwers kan hebben en vergezeld gaan van een team in de Chinese liga en een sterke jeugdopleiding. De wedstrijd tussen België en China begint om 16.30 uur. Oranje is vanaf 13.00 uur in actie. Alle wedstrijden van vandaag zijn weer via een livestream te bekijken.

Nederland – IJsland: https://youtu.be/GOPIgWLNZTY
België – China: https://youtu.be/dzMM8RJy5_Y