WK Jaca Belgie China Juichen China

14 april 201610:48

Door Joep Meijsen

Buenos días desde Jaca: Dag 6

Het wereldkampioenschap in Jaca nadert de ontknoping. De uitslagen van de wedstrijden tussen Nederland en China en Belgi√ę en Spanje gaan vandaag veel vertellen over de uiteindelijke afloop van het toernooi.

De opgave voor Nederland is niet ingewikkeld, er moet gewonnen worden van China. Daarmee komt Oranje op elf punten en een uitstekende uitgangspositie om hier wereldkampioen te worden. Het zou zelfs genoeg kunnen zijn. Als Spanje in overtime wint van Belgi√ę in het slotduel van de dag en Nederland heeft daadwerkelijk van China gewonnen is de strijd om promotie al beslist.

Dat zal ongetwijfeld de droomuitkomst zijn voor het Nederlandse kamp. De eerste taak daarbij, winnen van China, is er echter al een die niet te licht mag worden opgevat. China weerde zich kranig tegen Belgi√ę en zal er gebrand op zijn om punten te pakken in de strijd tegen degradatie. Het is bovendien een van de beter schaatsende ploegen tijdens dit wereldkampioenschap, al vertaalt zich dat niet altijd in effectief aanvalsspel.

Bij Nederland moet bondscoach Chris Eimers de knoop doorhakken of hij Sjoerd Idzenga zijn vierde start van het toernooi gaat geven of dat Ruud Leeuwesteijn zijn wk-debuut gaat maken. Daarnaast zal er door de komst van Nardo Nagtzaam opnieuw geschoven gaan worden in de lijnen. Naar verwachting komt Nagtzaam te spelen in de lijn met Kevin Bruijsten en Raphael Joly.

De avondwedstrijd tussen Belgi√ę en Spanje is er ook eentje waar de belangen groot zijn. De winnaar van deze wedstrijd blijft zeker in de race om promotie. Spanje heeft √©√©n punt minder dan Belgi√ę op de ranglijst. Nederland een punt meer dan de Belgen. Als Oranje er niet in slaagt om China te bedwingen zal de wedstrijd zelfs om de koppositie in de poule gaan.

Nederland en Belgi√ę domineren tot nu toe de topscorerslijst. Met ieder zes punten zijn de Belgische aanvaller Ben van den Bogaert en de Nederlandse verdediger Erik Tummers op dit moment de topscorers van het toernooi. Yoren de Smet (drie goals, twee assists) en Kevin Bruijsten (vier goals) volgen op korte afstand. Idzenga en Prodi zijn qua save-percentage de nummers √©√©n en twee op de lijst van goalies.

De laatste keer dat Nederland op een WK tegen China speelde was jaren geleden tijdens het wereldkampioenschap in in Qiqihar. In 2007 won Nederland met 9-3, onder meer dankzij drie goals van Brad Smulders, twee treffers van Marcel Kars en drie assists van Matt Korthuis. De enige spelers uit het Oranje van toen die er nu weer bij zijn, zijn Kevin Bruijsten en Erik Tummers. Sjoerd Idzenga was destijds mee als derde doelman.

Belgi√ę en Spanje komen elkaar bijna jaarlijks tegen op het wereldkampioenschap. Vorig jaar in Reykjavik wonnen de Belgen het duel met 6-2. Vadim Gyesbreghs, Mitch Morgan, Ben Vercammen, Kristof van Looy, Maxime Pellegrims en Timo Dewin verzorgden toen de Belgische productie. Jean Cornelis maakte 24 saves op 26 schoten.

Het duel van Oranje begint om 13.00 uur, de Belgen moeten om 20.00 uur aan de bak. Van beide wedstrijden zijn weer streams beschikbaar. Tussendoor wordt het voor de bovenkant van de ranglijst niet meer belangrijke duel tussen IJsland en Servi√ę gespeeld.

Nederland ‚Äď China: https://www.youtube.com/watch?v=X5jtn4G7TyA
Belgi√ę ‚Äď Spanje: https://www.youtube.com/watch?v=_BTr5I9Lhx4