Div hockey lac stlouis sprong 2012

5 november 201219:11

Door Joep Meijsen

Buitenlandse Zaken: Daniel Sprong

Het Nederlandse ijshockeytalent Daniel Sprong maakt indruk in Canada. Volgens deskundigen maakt hij bij de draft van de top-jeugdliga QMJHL kans op een plek bij de eerste tien.

De 15-jarige voormalige speler van Amsterdam woont al enkele jaren in Canada en is op dit moment topscorer onder zijn leeftijdsgenoten in de provincie Quebec. Voor zijn team, West Island Tigers, heeft hij intussen in een handvol wedstrijden al twaalf goals en twaalf assists verzameld, inclusief drie hattricks.

Zijn coach Dan Drolet zegt in dagblad The Gazette dat Sprong tot de beste spelers behoort in zijn geboortejaar. ‚ÄėVolgend jaar wordt hij waarschijnlijk gedraft in de Q, veel scouts zeggen top vijf of top tien, in de eerste ronde. En over twee jaar, misschien wel de NHL.‚Äô Volgens Drolet onderscheiden de technische vaardigheden en zijn snelheid Sprong van zijn leeftijdsgenoten.

Het talent van Sprong wordt algemeen erkend in Canada. Afgelopen zomer was hij een van de 42 spelers uit zijn geboortejaar die werden geselecteerd voor het Allstate All-Canadians Mentorship Camp van spelersvakbond NHLPA, waar met topcoaches en ‚Äďspelers van toen en niet alleen ijshockeyvaardigheden getraind werden, maar ook veel kennis over hoe om te gaan met fitness, voeding en respect voor de sport.

Het kamp werd afgesloten met een wedstrijd tussen teams die gecoacht werden door NHL-spelers John Tavares en Taylor Hall. Sprong maakte deel uit van het team van eerstgenoemde en kwam tot scoren in de met 9-8 gewonnen wedstrijd. Andere bekende spelers die bij het kamp betrokken waren, waren Jason Spezza, Jeff Skinner en Tyler Sequin.

Vorig jaar werd Sprong met de Wilkes/Barre Scranton Knights kampioen in de Verenigde Staten bij de U14. Hij was topscorer tijdens het finaletoernooi met vier goals, elf assists en vier strafminuten in zes wedstrijden. Als hij daadwerkelijk gedraft wordt in de QMJHL is hij in select gezelschap. Enkele jaren geleden speelde Lester Brown kortstondig voor Halifax Mooseheads, terwijl onder meer Antoine Geesink en Tonny Collard langer geleden in de OHL actief waren.