New Project

21 oktober 201921:33

Door Joep Meijsen

Buitenlandse Zaken: De andere Van Nes op college

Bieke van Nes is de andere Van Nes die in Noord-Amerika college-ijshockey speelt. In deze Buitenlandse Zaken kijken we nader naar haar prestaties aan de andere kant van de oceaan. Verder gaat het succes van Nardo Nagtzaam en Peiting verder en is er meer te melden over Nederlanders in het buitenland.

Bieke van Nes

Het aantal Nederlanders dat in Noord-Amerika op universiteitsniveau ijshockey heeft gespeeld is behoorlijk beperkt. Bekende namen waren Mike Dalhuisen, Nardo Nagtzaam en Mitch Bruijsten en inmiddels is er Guus van Nes die inmiddels al vier keer in actie kwam met Quinnipiac Bobcats. Die universiteit is gevestigd in Hamden, Connecticut.

Bijna zeshonderd kilometer ten noorden hiervan speelt Bieke van Nes in de Canadese universiteitscompetitie voor Concordia University. De 24-jarige aanvaller is de oudere zus van Guus, voormalig speelster van Dordrecht Lions in de Eerste Divisie, vaste klant in Oranje en net begonnen aan haar tweede jaar bij de Engelstalige universiteit in het Canadese Montreal.

In een interview met studentenkrant The Linklegde Van Nes eerder dit jaar uit hoe ze bij Concordia University terechtkwam nadat ze eerder al een jaar in Canada had gespeeld. 'Een vriendin speelde hier ook in het ijshockeyseizoen en ik wilde heel graag weer naar het buitenland. Via haar kwam ik in contact met Julie (Chu) en Mike (McGrath) (coaches van de universiteit) en zo ben ik hier terechtgekomen.'

Die vriendin was Emily Even, die vier jaar in de defensie speelde bij Concordia en inmiddels in Oostenrijk beland is, net als Hilde Huisman. 'Bieke en ik zijn tegen en met elkaar spelend opgegroeid, dus ze benaderde mij met het idee om terug te komen naar Noord-Amerika om competitief ijshockey te spelen. Ik was net afgestudeerd bij Concordia en vond dat haar persoonlijkheid en karakter goed bij de teamcultuur paste zoals coaches Chu en McGrath die aan het doorvoeren waren.'

Van Nes speelt bij Concordia Stingers met nummer 23 en won met haar ploeg de eerste twee wedstrijden van het seizoen. Tegen Ottawa werd afgelopen zondag met 4-5 gewonnen en op zaterdag na een shoutout met 2-1 van McGill, de andere universiteit in Montreal. De competitie, verwarrend genoeg USSports genoemd, telt overigens vijf teams. Twee uit Ottawa en drie uit Montreal.

Foto's: Website Concordia University

Whats App Image 2019 10 21 at 17 40 30

Nardo Nagtzaam

Nardo Nagtzaam speelde ooit voor Mercyhurst University in de Verenigde Staten, was daarna korte tijd als prof actief in Norod-Amerika en maakte daarna omzwervingen die hem onder meer naar Slovenië, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en terug naar Nederland brachten. Na twee seizoenen in Tilburg tekende hij afgelopen zomer voor Peiting dat uitkomt in de Oberliga Süd.

Die ploeg is met een meer dan uitstekend seizoen bezig tot nu toe. Afgelopen zondag bezorgde Peiting koploper Deggendorf het eerste verlies van de lopende jaargang. Een treffer in overtime bezorgde de ploeg van Nardo een 4-5 overwinning. Nagtzaam was bij alle goals van zijn ploeg betrokken. Hij scoorde zelf een keer en nam vier assists voor zijn rekening.

Peiting staat op dit moment op de tweede plaats in de Oberliga SĂĽd met 18 punten uit negen wedstrijden, vijf punten achter Deggendorf, maar twee punten voor op Rosenheim dat op de derde plek van de ranglijst staat. Door zijn vijf punten rukt Nagtzaam individueel op naar de tweede plaats van de topscorerslijst in de Oberliga SĂĽd met 20 punten in negen ontmoetingen. Hij scoorde dit seizoen al zeven keer.

Mike Dalhuisen

Mike Dalhuisen en Dukla Michalovce verloren hun tweede wedstrijd van het afgelopen weekeinde met 0-1 van Liptovsky Mikulas. De enige goal werd in overtime gescoord, waardoor de ploeg van Dalhuisen toch nog een punt overhield aan de ontmoeting. Op de ranglijst staat Dukla nu op de vijfde plaats met 22 punten uit 13 wedstrijden. Banska Bystrica is de koploper met 29 punten, gevolgd door Zvolen met 27 en Slovan Bratislava met 26 punten.

Doug Mason

Doug Mason staat met Graz99'ers op dit moment op de vijfde plaats van de Erste Bank Eishockey Liga (EBEL) de hoogste competitie van Oostenrijk en enkele omringende landen. Afgelopen weekeinde was er een 4-0 overwinning op Linz, maar werd met 1-4 verloren van Innsbruck.