SDE Oranjevrouwen na afloop Goteborg

7 oktober 201912:15

BZ: Lastig weekend voor SDE

In deze editie van Buitenlandse Zaken alle aandacht voor de prestaties van de Nederlandse vrouwen in de Zweedse vrouwencompetitie SDHL. IJshockeynederland.nl ging op bezoek bij onze internationals tijdens hun uitwedstrijd tegen HC Göteborg.

Op zaterdag moesten de Oranjevrouwen met SDE aantreden tegen titelkandidaat HV71 uit Jönköping. Deze sterke ploeg heeft pas twee punten verspeeld in de competitie en staat bovenaan met een straatlengte voorsprong op de achtervolgers. SDE kon twee periodes lang goed partij geven aan HV71 en sloot de tweede periode af met een 3-2 achterstand. Julie Zwarthoed noteerde haar derde goal van het seizoen en Savine Wielenga was goed voor haar vierde assist van het seizoen.

In de derde periode ging het mis bij SDE. Wielenga: ‘De 4-2 viel na een domme fout van ons en daarna krijgen we binnen een paar minuten twee treffers om de oren. Tegen deze ploeg wordt elke fout keihard afgestraft. Ik denk dat zij qua niveau wel mee kunnen komen op het A-WK’.

Uiteindelijk verloor SDE de wedstrijd met 7-2.

SDE pre game Goteborg

Göteborg

Op zondagmiddag moest SDE om 12.30 uur alweer aan de bak aan de Zweedse oostkust in Göteborg. De tegenstander van zondag stond voorafgaand het duel op een negende plek met slechts vier punten. Toch wisten de SDE-vrouwen dat het geen makkie zou worden. Kayleigh Hamers: ‘In deze competitie zitten geen zwakke ploegen waar je op met een slechte wedstrijdinstelling zo maar even van wint. Dat was ook absoluut niet ons probleem vandaag.’

De thuisploeg begon fel maar al snel wist SDE de wedstrijd wel te controleren. Doelpunten kwamen er niet in de eerste periode. In de 23e minuut opende SDE eindelijk de score. Julie Zwarthoed was dichtbij het openingsdoelpunt maar in dezelfde aanval scoorde uiteindelijk captain Leanne Ganney de openingstreffer. Daarna leek er niks aan de hand voor SDE totdat Göteborg plots de 1-1 scoorde na 34 minuten. Een snelle uitbraak en een prima afronding van Emma Johansson zorgde voor problemen bij SDE. Na de gelijkmaker wist SDE zich niet meer te herpakken en via Fiseler pakte de thuisploeg zelfs een 2-1 voorsprong.

In de derde periode kwam de thuisploeg er niet meer aan te pas. SDE belegerde het vijandelijk doel twintig minuten lang maar de goalie van Göteborg wist op wonderbaarlijke wijze alle schoten te keren zodat SDE het weekend afsloot met twee nederlagen.

Na afloop was de teleurstelling dan ook zichtbaar bij de Oranjevrouwen. Zwarthoed: ‘Dit was een frustrerende middag. Dit is geen fijne ploeg om tegen te spelen, zij spelen echt vechtijshockey en gebruiken alle middelen om een resultaat te halen. Ik vond ons de eerste twee periodes slecht, toch hebben we in de derde periode alles gegeven maar de puck wou er niet in.’

Door de nederlagen zakte SDE naar de vijfde plek. Toch denken de Oranjevrouwen wel dat plek 3 of 4 realistisch is. Hamers: ‘Niet als we blijven spelen zoals vandaag. Onze start was geweldig en we zijn in korte tijd een hele hechte groep geworden. We hadden wat blessures dit weekend dus vandaag speelden er twee 14-jarige meiden met ons mee. Beide zijn erg talentvol maar deze tegenstander is voor die jonge meiden heel vervelend.’

SDE Wieleng wraparound Goteborg

Ondanks dit weekend is het seizoen tot nu toe zeer geslaagd. De afgelopen jaren streden Zwarthoed en Hamers vooral om lijfsbehoud in de SDHL. Ook nieuwkomer Savine Wielenga doet het prima en heeft in zeven wedstrijden al drie goals en vier assists verzameld. Wielenga: ‘Ik heb geen moment spijt van deze stap. Ik ben geweldig opgevangen door iedereen en Stockholm is een leuke stad om in te wonen. Ik moet wel Julie bedanken dat ik bij de juiste ploeg ben gekomen. Het was namelijk eerst de bedoeling dat ik hier in Göteborg zou spelen en ik denk niet dat ik hier heel gelukkig zou worden van het type ijshockey.’

Zwarthoed: ‘Toen ik hoorde dat Savine naar Zweden kwam, heb ik meteen gezegd dat zij absoluut bij ons in Stockholm moest komen. Ik kon het niet laten gebeuren dat zij hier bij deze ploeg zou komen.’