Centurion Leo van den Thillart - 151 interlands
Centurion Leo van den Thillart - 151 interlands — © IJshockey Nederland

2 oktober 202308:15

Door Danny Micola von F√ľrstenrecht

Centurion Leo van den Thillart

Bij de wedstrijd om de Ron Bertelingschaal in Amsterdam heeft IJshockey Nederland, de Centurion ge√Įntroduceerd. Een Centurion is een international die 100 interlands of meer heeft gespeeld voor het nationale vrouwen- of mannenteam. We eren daarmee de helden van onze sport. Leo van den Thillart is zo‚Äôn held.

Niet alle Centurions konden bij die eerste uitreiking aanwezig zijn in Amsterdam. Voor die Centurions zoekt IJshockey Nederland een passend moment om alsnog gehuldigd te worden.


Ook Leo kon niet in Amsterdam zijn. Daarom is hij afgelopen zaterdag, voor aanvang van de eredivisie wedstrijd Red Eagles tegen de Dragons uit Utrecht, gehuldigd op het ijs van zijn vereniging. Met de beide teams op de blauwe lijnen en een enthousiast applaudisserend publiek.

Leo speelde 21 jaar op het hoogste niveau in Nederland, Duitsland, Itali√ę en Frankrijk. Bij Den Bosch, Geleen, Tilburg, Krefeld, Milaan, Amiens en Viry.

Hij won 2x keer de award voor de beste verdediger van Nederland.

Volgens kenners was hij één van de beste verdedigers die Nederland ooit heeft gehad.

Leo speelde 151 keer in het nationale team. Scoorde daarin 17 keer en gaf 44 assists, goed voor 61 punten. Hij kreeg in die interlands 274 strafminuten.

Na zijn carrière als speler was hij coach bij diverse teams zoals het nationale Jongens U18 team en het nationale Meisjes U18 team en afgelopen zaterdag stond hij in de bank bij het eredivisie team van de Red Eagles uit Den Bosch.

IJshockey Nederland dankt Leo nogmaals voor zijn grote inzet en betekenis voor onze sport.