Hys joly skate close 1213

13 maart 201400:53

Comeback Den Haag voltooid

De tweede finalist voor de strijd om het landskampioenschap is bekend. Den Haag bereikte de finale door in de zevende en beslissende wedstrijd met 5-2 te winnen van Heerenveen Flyers.

Daarmee is de comeback van Hijs compleet, nadat Heerenveen een 3-0 voorsprong in deze serie had genomen. De zevende wedstrijd in de Uithof begon dramatisch voor de Friezen. Den Haag was in de eerste periode veel scherper en aggressiever. De aanvalslijn Joly-Collins-Reaney was wederom de grote plaaggeest voor de ploeg van Chris Eimers. Gisteren wist Heerenveen deze lijn lange tijd te neutraliseren. In de beslissende wedstrijd maakte deze lijn wederom het grote verschil.

Na drie minuten opende Gregg Collins de score tijdens de eerste powerplay van de wedstrijd. Vier minuten later kreeg Den Haag opnieuw een powerplay. Les Reaney kreeg een grote kans na een uitstekende pass van Jordy van Oorschot. Reaney kreeg de puck echter niet onder controle. In de twaalfde minuut viel de 2-0 alsnog. Raphael Joly rondde een snelle uitbraak af. Reaney werd door Collins bediend met een uitstekende pass, de Canadees bleef daarna het overzicht houden en vond de meegeschaatste Joly. De goal werd nog door referees Sterkens en de Wilde bekeken via de video judge maar bleef wel staan.

Een minuut later leek Heerenveen een kans te krijgen om terug te komen. Jasper Kick liep tegen een onnodige straf aan. Tijdens de eerste powerplay voor Flyers liep het echter helemaal verkeerd. Gregg Collins rondde een shorthanded breakaway af met een schot in de rechterbovenhoek. In de 17e minuut werd de schade nog groter voor Heerenveen toen Nick Anderson de vierde Haagse treffer noteerde.

Aan het begin van de tweede periode leken de 950 toeschouwers allemaal hetzelfde te denken. Heerenveen zou een snelle treffer nodig hebben om terug te komen in de wedstrijd. Het tegenovergestelde gebeurde. Raphael Joly scoorde op 'Jolyaanse' wijze de 5-0. Daarna kabbelde de wedstrijd voort. Pas na 35 minuten kwam Heerenveen op het scorebord. Andrew Krelove profiteerde van zijn vrijheid en verschalkte Tomas Pek met een uitstekend schot: 5-1.

Den Haag leek in de derde periode wat gas terug te nemen met de eerste finalewedstrijd van aanstaande vrijdag in gedachten. Heerenveen had daardoor een overwicht in de derde periode maar kon het niet uitdrukken in doelpunten. Zeven minuten voor tijd wist Jade Galbraith het verschil terug te brengen naar drie goals. Verder zou Heerenveen niet meer komen. Daardoor wordt het verlies in de zesde wedstrijd extra pijnlijk voor Flyers. Heerenveen speelde 54 minuten lang een prima wedstrijd en was zes minuten verwijderd van een plek in de finale.

Een dag later kon Heerenveen niet hetzelfde niveau behalen. Den Haag mag een dag rust nemen en dan beginnen aan de finale tegen rivaal Tilburg Trappers. De eerste wedstrijd wordt vrijdagavond gespeeld in Stappegoor.