7 januari 200500:00

Door Joep Meijsen

Comeback U20 te laat

Het Nederlands team onder twintig jaar is bij de eerste serieuze horde onderweg naar promotie al zo goed als gestruikeld. Gastland Roemenië was donderdag met 5-4 te sterk voor Jong Oranje, dat in de slotperiode sterk terugkwam maar nipt tekort kwam.

Na veertig minuten spelen stond de selectie van Danny Jurgens en Rob Serviss al hopeloos met 5-1 achter tegen de jeugdige Roemenen. Alleen Dennis Jonker had vlak voor het einde van de tweede periode namens Oranje gescoord. Michael Georgescu, Antal Zombor (2), Attila Kanya en Ede Mihaly waren succesvol voor Jong Roemenië.

Nederland startte met Martijn Maghielse van Heerenveen in het doel. Die werd vooral in de openingsperiode genadeloos onder vuur genomen. De Roemenen schoten in de eerste twintig minuten liefst 21 keer op het doel, waarbji Maghielse tot 18 saves kwam. In totaal maakte Maghielse 34 saves in de ontmoeting.

Oranje 'outshot' de Roemenen in de slotfase. Via twee treffers van Alan van Bentem kreeg Nederland weer een beetje hoop op een goed resultaat. Toen Sander Dijkstra er anderhalve minuut voor tijd zelfs 5-4 van maakte, leek een kleine stunt in de lucht te hangen. Veertig seconden later werd echter Akim Ramoul naar de kant gestuurd voor een crosscheck, waardoor verdere snode plannen voor de comeback werden gesmoord.

Nederland kan er nu hooguit nog op hopen dat Japan van Roemenië wint en Nederland van de Japanners, maar realistisch gesproken kunnen plannen voor promotie naar Division I weer in de ijskast voor volgend jaar. Nederland treft Japan vanmiddag vanaf 17.00 uur.