20 november 200400:00

Door [email protected]

Coupe weer van start

De Coupe der Lage Landen begon vrijdag met vier wedstrijden. In Den Haag en Tilburg dolven de Belgische bezoekers het onderspit, maar in Heist op den Berg verloor Eaters Geleen verrassend in de slotfase. Nijmegen Emperors zorgde voor een stunt door thuis van regerend kampioen Amsterdam Bulldogs te winnen.

Tilburg Trappers - Phantoms Deurne
In Tilburg was Casey Vanschagen goed voor drie Trappers goals in een ruime 11-3 zege op Phantoms Deurne. Dennis ten Bokkel zette vier assists op zijn naam.

Phantoms Deurne kwam na zeven minuten spelen op voorsprong door een goal van captain Philippe Cools. Maar Vanschagen trok namens Tilburg binnen een minuut gelijk. Peter van Biezen zorgde daarna voor de 2-1 en een powerplay goal van Stanislav Nazarov zette de Tilburgers op een ruime voorsprong.

In de tweede periode waren het weer de Belgen die als eerste scoorden. Ivo Novotny bracht Deurne op 3-2, maar dit keer was het Jeff Trembecky die na een minuut alweer tegenscoorde. Dat was de start van een flitsend offensief van Tilburg. In een tijdsbestek van iets meer dan vijf minuten liepen de Brabanders uit naar een comfortabele 8-2.

Het was voor de Belgen teveel van het goede. De bezoekers scoorden in het slotbedrijf nog wel, maar ook Tilburg liet nog drie keer de rode lamp branden.

Den Haag Wolves - Chiefs Leuven
In Den Haag herstelden de Wolves van de klap die Amsterdam ze woensdag had toegebracht. Met een solide 6-1 overwinning begonnen de Hagenezen de CLL een nuttige zege. Nieuwkomer Jesse Heerema was goed voor twee goals en een assist. Frederik Edlund en Tristan Senior verzamelden ieder een goal en twee assists.

Voor de bezoekers scoorde ex-Eater Joris Peussens de enige goal. Daarmee bracht hij de Chiefs in de tweede periode op 2-1, maar Den Haag was niet van plan het verder te laten komen. Aan het begin van de derde periode scoorden de Wolves drie onbeantwoorde doelpunten in drie minuten, waarmee de Belgen tegen een 5-1 achterstand aankeken. Frederik Edlund zette enkele minuten voor tijd de 6-1 eindstand op het bord.

Olympia Heist op den Berg - Eaters Geleen
In Heist op den Berg liep Eaters Geleen tegen een nederlaag aan. De ploeg van Andy Tenbult stond na ruim twintig minuten spelen op een comfortabele 1-4 voorsprong, maar verspeelde de winst alsnog. Marek Hornak was met vijf goals de onbetwiste held bij Olympia. De Nederlander Hes Roelofs tekende voor twee van de Belgische goals. Bij Geleen kwam Petr Jezek tot twee goals en twee assists.

Hornak boog de stand voor Olympia met vier goals op rij in de tweede periode van een 1-4 achterstand om naar een 5-4 voorsprong. Jezek bracht Geleen in de derde periode nog langszij, maar Olympia liep daarna uit naar een 8-5 voorsprong. De 8-6 van Brad Smulders met nog 16 seconden te gaan is alleen voor de statistieken nog interessant.

Nijmegen Emperors - Amsterdam Bulldogs
In Nijmegen werd de enige volledig Nederlandse ontmoeting van de avond afgewerkt. Amsterdam Bulldogs reisde met een selectie van twee goalies en 12 spelers af naar Nijmegen en liep tegen een 6-1 nederlaag aan. Bij de Emperors scoorde Nick de Jong twee maal op zijn rentree na het toernooi in Polen.

De Emperors liepen in de eerste periode vlot uit naar een 4-0 voorsprong op een zeer matig spelend Amsterdam. De Nijmegenaren zetten de hoofdstedelingen met vlot combinatie-ijshockey vast in het eigen vak en het duurde tot laat in de eerste periode voordat de Bulldogs echt tegengas begonnen te bieden. Toen was het echter al te laat.

Nijmegen verdedigde fanatiek en bleef aanvallend spelen. Met nog twee seconden te gaan in de tweede periode bracht de 18-jarige Huub Verdonschot Nijmegen in een dubbele powerplay op 5-0. Vroeg in de derde periode maakte Rene Vugts er zelfs 6-0 van. De uitstekend keepende Casper Swart liep een shutout mis door een ongelukkige fout van Jim Nagle. De verder onberispelijk spelende Canadees verspeelde de puck knullig in het eigen vak, waardoor Tony Demelinne de puck binnen kon schieten.

De eerste Nederlandse ontmoetingen tellen voor zowel de beker als Coupe der Lage Landen mee en zijn dus echte zespunts wedstrijden.

Voor vanavond staan twee ontmoetingen op het schema. Tilburg reist af naar Heerenveen en Leuven krijgt Turnhout op bezoek.