Kemphanen einde seizoen 1011

5 september 201406:23

Door Joep Meijsen

Crisis rond Eredivisie verdiept zich

De spanningen rond de toekomst van de Eredivisie liepen donderdagavond tijdens het Voorzittersoverleg hoog op. Resultaat lijkt te zijn dat er een doorstart komt, voorlopig zonder Eindhoven Kemphanen.

Dat heeft IJshockey.com uit verschillende bronnen vernomen. Eindhoven Kemphanen verklaarde zich voor de vergadering mordicus tegen een competitie met slechts vijf ploegen en wil uitstel van de competitie om zo een extra deelnemer te kunnen vinden. Dit voorstel viel weer slecht bij de andere clubs. Die lijken nu voor de keuze te staan, doorgaan met vier teams of toegeven aan de eisen van Eindhoven. De andere clubs vermoeden bovendien dat er meer steekt achter het verzet van Kemphanen, dan alleen weerstand tegen de situatie in de Eredivisie.

De vergadering van donderdagavond in Nieuwegein stond op het programma om de competitie-opzet door te spreken. Door het afhaken van Dordrecht afgelopen woensdag, werd het ineens een crisisoverleg. Kemphanen was daarbij afwezig en liet vooraf al weten niet te spelen in een competitie met maar vijf teams. De club wil uitstel en de toevoeging van een zesde club. Waar zelfs met uitstel een zesde deelnemer voor de Eredivisie gevonden zou moeten worden, is onduidelijk. Een eventuele zesde club zou in de ogen van Kemphanen door de andere clubs ondersteund moeten worden.

In Eindhovens Dagblad licht voorzitter Jan Willem van Stuijvenberg van Kemphanen de situatie toe. 'Zes eredivisieclubs is altijd ons absolute minimum geweest. Dat vinden onze sponsors ook. Met vijf teams speel je wel erg vaak tegen elkaar. Het is geen kwestie van geld.' Dat laatste wordt door andere clubs betwijfeld en in Eindhovens Dagblad geeft ook Nico van Galen Last, betrokken bij de vorige organisatie van Kemphanen, een soortgelijke mening. 'Volgens ons zoekt SSEIJ naar een manier om onder de eredivisie uit te komen. SSEIJ heeft zich niet gerealiseerd wat het betekent een eredivisieclub te runnen. SSEIJ schermde al snel met een kwart miljoen euro aan toegezegd sponsorgeld.'

Dit weekeinde staan de eerste oefenwedstrijden in voorbereiding op de start van de competitie op het programma. Vanavond speelt Tilburg een oefenwedstrijd tegen Duisburg, een van de leidende clubs in de Oberliga West waar Trappers dit seizoen al had willen toetreden. Zaterdag zou Eindhoven zijn eerste oefenwedstrijd spelen, in Luik. Een deel van de imports is inmiddels gearriveerd in de Lichtstad.

De Nederlandse IJshockeybond reageert naar verwachting vanmorgen op de ontstane situatie.

Later meer...