Wk ijshockey 2022 mybookmakers nl

4 mei 202216:15

Door Danny Micola von F√ľrstenrecht

De favorieten voor het WK in Finland

advertorial

Het Wereldkampioenschap in de Divisie II B in Kroati√ę heeft het Nederlands team zilver gebracht. Als ijshockeyfans hoeven we gelukkig niet lang verstoken te blijven van internationaal tophockey. Van 13 tot 29 mei spelen in Finland zestien landen om de titel tijdens het wereldkampioenschap voor toplanden. Het is een toernooi waar in de aanloop ernaar toe een hoop om te doen is geweest.

De oorlog in Oekra√Įne heeft grote invloed op de hele wereld en dus ook de sportwereld. Onder de zestien gekwalificeerde teams voor het WK IJshockey in Finland bevonden zich in eerste instantie ook Rusland en Wit-Rusland. De wereld ijshockeybond IIHF besloot echter dat er voor deze landen na het uitbreken van de oorlog geen plek meer kon zijn op het toernooi. IIHF President Luc Tardiff zei hierover bij NBC Sports: ‚ÄúDe IIHF is een politiek orgaan en kan geen invloed uitoefenen op de beslissingen die er genomen worden over de oorlog in Oekra√Įne. Wel hebben we een verplichting naar al onze leden en de deelnemers. Daarom moeten we alles doen wat we kunnen om er zeker van te zijn dat onze evenementen voor alle teams in een veilige omgeving kunnen plaatsvinden.‚ÄĚ

Geen Rusland en Wit-Rusland dus. Hun plaats wordt op het naderende WK ingenomen door Frankrijk en Oostenrijk. Een ander opvallend gezicht in het deelnemersveld is dat van Groot-Brittanni√ę. De eilanders zijn voor het eerst in 24 jaar weer actief op het IIHF Wereldkampioenschap

De favorieten

Afgaande op online bookmakers in Nederland gelden Canada en Finland als de uitgesproken favorieten voor de titelwinst.

Canada is de nummer één van de plaatsingslijst en wordt daarom gezien als een grote kanshebber. De afgelopen Olympische Winterspelen eindigde voor de Canadezen teleurstellend met uitschakeling in de kwartfinale tegen Zweden. Alleen dit was een heel ander team dan het team dat tijdens het WK actief zal zijn. Hier zal de ijshockey grootmacht met een aantal van zijn beste spelers op het ijs verschijnen.

Thuisland Finland wordt gezien als de grootste concurrent voor titelwinst. De Finnen hebben het voordeel van het spelen voor eigen publiek. Daarnaast zullen ze met veel vertrouwen aan het toernooi starten na het veroveren van het goud tijdens de Olympische Spelen in Beijing.

De outsiders

Tsjechi√ę en Zweden worden door de experts gezien als de gevaarlijkste outsiders om met de WK titel aan de haal te gaan.

Bij de Tsjechen staat dit toernooi de ervaren Kari Jalonen aan het roer. Jalonen vervangt Filip Pesan die het veld moest ruimen na een teleurstellende negende plaats op de Olympische Winterspelen. Onder de leiding van Jalonen gaan de Tsjechen voor de eerste medaille winst sinds 2013.

De Zweden zijn erop gebrand om af te rekenen met de bittere nasmaak van de Olympische Winterspelen, toen ze na shoot-outs het hoofd moesten buigen voor het Russisch Olympisch Comité (ROC).

De wedstrijden voor het wereldkampioenschap worden gespeeld in Helsinki en Tampere in twee groepen van ieder acht landen, gevolgd door de knock-out fase. De finale zal op 29 mei plaatsvinden in de Nokia Arena in Tampere.