Flyers vs Trappers 030115

7 maart 201512:06

Door Joep Meijsen

De finale in zeven vragen

De twee teams die het seizoen hebben gedomineerd staan zaterdag tegenover elkaar in de finale om het landskampioenschap, Heerenveen tegen Tilburg. Een best-of-seven uitgespreid over maximaal vier weekeinden. IJshockey.com geeft vast antwoord op zeven cruciale vragen.

1. Hoe is het onderlinge resultaat tussen deze twee ploegen dit seizoen?
Flyers en Trappers zijn elkaar dit seizoen elf keer tegengekomen in de verschillende competities. Flyers won er vier, Trappers pakte zeven zeges. In doelsaldo leidt Tilburg met 32 tegen 26.

2. Welke speler heeft de meeste punten in onderlinge confrontaties?
Peter van Biezen en Mitch Bruijsten hebben ieder twaalf punten in de onderlinge wedstrijden dit seizoen. Van Biezen had in elf wedstrijden vier goals en acht assists. Bruijsten heeft precies dezelfde statistieken, maar deed dit in acht onderlinge wedstrijden. Diederick Hagemeijer en Josh Prudden hebben ieder negen punten.

3. Dat zijn de aanvallers, maar zijn er ook productieve verdedigers?
Andrew Krelove heeft in onderlinge wedstrijden tussen Heerenveen en Tilburg dit seizoen twee goals en zes assists. Bij Tilburg heeft Jurryt Smid een goal en vijf assists in elf wedstrijden.

4. Krijgen we nog een verrassing bij de starting goaltenders?
Hoewel zowel Deniz Mollen als Sjoerd Idzenga de nodige wedstrijden hebben gespeeld, is het de verwachting dat Ian Meierdres en Martijn Oosterwijk, de goalies van de nationale ploeg de start krijgen. Het is voor het eerst in zeer lange tijd dat alle vier de goalies die betrokken zijn bij de finale in Nederland geboren zijn.

5. Wanneer speelden Heerenveen en Tilburg voor het laatst tegen elkaar om het landskampioenschap?
Dat was in het seizoen 2007-08. Trappers won toen de best-of-five-serie met 3-1, het winnende doelpunt in de serie werd gescoord door Mike Lalonde, maar die speelt inmiddels geen profijshockey meer.

6. Wie fluiten de wedstrijden in het openingsweekeinde?
We krijgen duo’s in de finale. Zaterdag in Thialf nemen Sven Bergman en Ramon Sterkens de fluit ter hand, met op de blauwe lijnen Stef Oosterling en Gert-Jan Zigterman. Zondag in Tilburg zijn het Jean Paul de Brabander en Martin de Wilde met assistentie van Joep Leermakers en Jeroen van den Berg. De aanwijzingen voor volgend weekeinde zijn nog niet bekendgemaakt.

7. Zijn er livestreams van de wedstrijden?
De ontmoetingen in Thialf worden in ieder geval live uitgezonden door Flyers TV en Sportsbroadcasting.nl. Die streams zijn zoals gebruikelijk ook beschikbaar via IJshockey.com. De NOS heeft interesse getoond in de mogelijke laatste vier wedstrijden van de play-off-finale, maar definitieve beslissingen daarover worden pas kort voor de wedstrijd genomen.