Vriendschappelijke wedstrijd tussen Den Haag en Utrecht in voorbereiding op het seizoen 2020-21
Vriendschappelijke wedstrijd tussen Den Haag en Utrecht in voorbereiding op het seizoen 2020-21 — © Robert Bos

5 oktober 202007:19

Door Joep Meijsen

DĂ© Maandag: Een turbulent weekeinde

In DĂ© Maandag kijken we uitvoerig terug op wat er organisatorisch allemaal gebeurde afgelopen weekeinde. Maar er werd ook vriendschappelijk gespeeld in Nederland en er waren competitieve ontmoetingen voor Nederlanders in het buitenland.

Het weekeinde stond in het teken van...

de discussie over de inrichting van het ijshockeyjaar op de hoogste niveaus. Op vrijdagavond besloten de Nederlandse teams in de Beneliga dit seizoen niet te spelen. Te weinig teams konden dit op financieel verantwoorde wijze doen. Deze conclusie werd getrokken tijdens een online vergadering waarbij de voorzitters van de clubs, het bestuur van de Beneliga en het bestuur van IJshockey Nederland betrokken waren. Een vervelend besluit voor alle betrokkenen, maar natuurlijk ook voor de Belgische clubs die hier ook bij betrokken zijn.

Dat betekende dat er een...

oplossing moest komen voor enkele tientallen spelers voor wie nu in principe geen wedstrijden waren. Het bestuur van IJshockey Nederland legde daarna het plan op tafel dat de laatste maanden ontstaan was, nadat de Nederlandse clubs in de Beneliga een sterk versimpelde onderlinge competitie op low-budgetniveau hadden afgewezen. De splitsing van de bestaande Eerste Divisie in twee stukken, waarbij de eerste teams van clubs de nieuwe Eredivisie gingen vormen en de tweede teams van clubs uit de Beneliga samen met Tilburg Trappers in de nieuwe Dutch Ice Hockey League terechtkwamen. Daarin mochten per stad meerdere teams worden ingeschreven. Beneliga-spelers kregen de vrijheid om te gaan spelen waar ze wilden en/of welkom waren.

Lees hier meer over het oorspronkelijke plan >>>

Dit plan werd niet overal met open armen...

ontvangen, wat logisch is gezien de impact op veel organisaties en spelers. Het leidde tot pittige discussies. Daarop gingen de molens op zondag weer draaien en kwam een plan van Zoetermeer-voorzitter Hans Toonen op tafel om het seizoen anders op te zetten. Eerst met alle teams uit de Beneliga en de Eerste Divisie verdeeld in poules een bekercompetitie spelen. Vervolgens een splitsing, waarbij beide divisies toch een eigen competitie gaan spelen. De Beneliga-clubs zouden dit zo low-budget mogelijk moeten doen, waarbij opschalen mogelijk is als de coronasituatie zich de komende maanden gaat verbeteren. Daarbij kan zelfs gekeken worden of er volgend jaar nog een eindfase samen met Belgische clubs zou kunnen worden gespeeld en er dus ook een Beneliga-kampioen gekroond kan worden. Cruciale vraag daarbij is natuurlijk of voldoende Beneliga-organisaties in staat zijn onder deze voorwaarden toch een team op het ijs te krijgen.

Lees hier meer over de ontwikkelingen >>>

Dat moet vandaag en morgen blijken...

tijdens een consultatieronde waarbij bestuursleden en directie van IJshockey Nederland in gesprek gaan met alle betrokken clubs uit de Eerste Divisie en de Beneliga. Dat is het moment waar we nu zitten. Er liggen twee voorstellen op tafel, waarbij IJshockey Nederland heeft aangegeven beide plannen te steunen als ze haalbaar zijn. Doelstelling van de bond blijft vooral om zo veel mogelijk spelers die willen de mogelijkheid te geven om de komende maanden te ijshockeyen, zodat het 'normale' ijshockeyleven straks weer kan worden opgepakt als de wereld weer een stuk normaler is dan nu het geval is.

Dinsdagavond wordt als het goed is....

de knoop doorgehakt tijdens een videoconferentie waar alle clubs voor zijn uitgenodigd. Het is dan de bedoeling dat er vrijwel direct een speelschema wordt gepubliceerd, zodat de competitie in het geval van het oorspronkelijke plan al komend weekeinde en in het geval van het alternatieve plan zo spoedig mogelijk kan beginnen. Het belangrijkste blijft natuurlijk dat er gewoon ijshockey gespeeld gaat worden in Nederland en een uitgangspositie wordt bereikt waarin clubs op de hoogste niveaus dit op een duurzame manier kunnen doen om de sport ook voor de langere termijn te waarborgen.

Intussen werd in Nederland afgelopen weekeinde...

ook geijshockeyd. Zo oefenden de Eerste Divise-teams van Den Haag en Utrecht tegen elkaar. Het werd een spannende wedstrijd, die uiteindelijk met 5-4 in overtime werd gewonnen door Utrecht. Hieronder enkele foto's van de wedstrijd van fotograaf Robert Bos.

De oorspronkelijk geplande duel tussen...

de Eerste Divisie-teams van Eindhoven en Geleen werd omgezet in een vriendschappelijke ontmoeting. Eindhoven won dit duel met 8-1. Ook in Groningen werd nog gespeeld. Daar won Leeuwarden de wedstrijd met 2-3. Terwijl Tilburg met 1-7 te sterk was voor Den Bosch.

De vriendschappelijke wedstrijd tussen Eindhoven en Geleen
De vriendschappelijke wedstrijd tussen Eindhoven en Geleen — © Roel Louwers/iSo Sports

Voor Mike Dalhuisen was zondag....

een prima dag. De verdediger uit Nijmegen die uitkomt voor HK Poprad op het hoogste niveau in Slowakije had in de uitwedstrijd tegen Slovan Bratislava vijf schoten op doel en zag zijn team met 1-2 de eerste zege van het prille Extraliga-seizoen boeken. Dominik Kramar en Patrick Svitana scoorden de goals namens Poprad in een wedstrijd die zonder publiek werd gespeeld.

De Nederlandse topvrouwen in de Zweedse....

competitie kwamen ook weer in actie, waarbij Savine Wielenga haar comeback maakte. Op zaterdag werd door haar club SDE, waar ook Maree Dijkema, Julie Zwarthoed en Kayleigh Hamers spelen, met 4-0 verloren van topclub Modo. Op zondag scoorde Kayleigh Hamers namens haar club, maar het duel tegen Lulea HF werd met 2-1 verloren. Met Göteborg pikte Esther de Jong een assist op tegen Leksands IF, maar kon niet voorkomen dat de wedstrijd met 3-5 verloren werd. Op zondag volgde een 0-7 verliespartij tegen Brynas. Laatstgenoemde ploeg is de koploper met 21 punten in 7 wedstrijden. SDE staat zevende met 8 punten in zeven wedstrijden, terwijl Göteborg vooralsnog hekkensluiter is.