Kemphanen celebrate youngsters home 1213

5 augustus 201310:03

Door Joep Meijsen

De Tussenstand: Eindhoven

Nederland stond afgelopen weekeinde massaal in de file op Zwarte Zaterdag of genoot van een tropische start van de voetbalcompetitie. Tijd om aan ijshockey te denken en eens te kijken hoe de teams in de Eredivisie ervoor staan. In de derde aflevering van de traditionele rubriek De Tussenstand kijkt IJshockey.com naar verliezend bekerfinalist Eindhoven Kemphanen.

Nieuwkomers: Janis Brakss, Rico Jonkers, Koen Bakker, Kamil Gosciminski, Marcin Kozlowski, Tomasz Kozlowski, Quincy Merk, Joey Verreijen

Aantal bezette importposities: 4/5

Coach: Josh Mizerek

Goalies: Deniz Mollen maakte vorig jaar de stap naar eerste doelman in de Eredivisie en een plek bij de selectie van het Nederlandse team. Een enorme groeispurt voor de 19-jarige Eindhovenaar, die komend jaar een nog zwaardere last op zijn schouders krijgt van wat een piepjonge ploeg lijkt te worden. Vooralsnog is Mollen de enige doelman in de selectie.

Defense: Josh Mizerek focust zich alleen op het coachen, Mike Overweg is naar Tilburg vertrokken, Wesley Hendriks naar Den Haag en Pippo Limnell en Niko Suoraniemi lijken ook niet terug te keren. Vooralsnog staat daar alleen de contractverlenging voor de 20-jarige Berry Donders en de overstap van Rico Jonkers uit Amsterdam tegenover. Ook is de 26-jarige Let Janis Brakss vastgelegd, die vooral op lager niveau speelde in onder meer Frankrijk. Daarmee is de defensie vooralsnog nogal mager bezet, al zullen er wellicht nog spelers uit het voormalige CTO worden doorgeschoven. Ook heeft Kemphanen nog een importplek open.

Forwards: Aanvallend is Eindhoven Kemphanen al een stuk completer. Het trio Poolse forwards is daarbij vooralsnog het meest opvallend. Kamil Gosciminski, Marcin Kozlowski en Tomasz Kozlowski hebben allen veel ervaring in de Poolse competitie. Het wordt boeiend om te zien of zij in de Nederlandse competitie het verschil kunnen maken. Met Bob Teunissen, Greg Collins, Sean Muncy en Jan Bohac is de top-4 van de Kemphanen-topscorerslijst verdwenen, waardoor het trio voor aardig wat productie zal moeten gaan zorgen.

Vanuit de VS keert Koen Bakker terug naar Eindhoven, terwijl Joey Verreijen een jaar in Canada doorbracht. Uit de Amsterdamse uitverkoop werd ook Quincy Merk opgepikt, terwijl de jonge talenten Willem Bless, Tom Messie en Danny Stempher verdere progressie moeten laten zien. Van de aanvalskern van vorig jaar zijn Marc Donders en Mike Verschuren gebleven. Ook in de aanvalslinie dus veel jeugd.

Coach: Josh Mizerek maakte vorig seizoen als speler-coach zijn debuut in de bank bij Eindhoven. Met een plek in de bekerfinale was hij verantwoordelijk voor het hoogtepunt in de recente geschiedenis van Kemphanen, maar het was een teleurstelling dat Eindhoven in de strijd om een plek in de play-offs niet echt een rol speelde. Dit jaar richt de Amerikaan zich helemaal op het coachen, waarbij hem een sterk vernieuwde selectie wacht.

Conclusie: Eindhoven is het nieuwe nationale ijshockeycentrum. De afgelopen jaren zette de ploeg steeds een stapje vooruit, met de bekerfinale als hoogtepunt. Dit jaar slaat de club een nieuwe weg in. Veel van de ervaren spelers zijn vertrokken, Marc Donders is met 23 vooralsnog de oudste Nederlandse speler in de ploeg. De selectie is vooralsnog een combinatie van jeugd en imports waarvan het niveau moeilijk valt in te schatten. Daarbij past ook een ander verwachtingspatroon. Veel ijstijd voor jonge spelers kan hun ontwikkeling in een stroomversnelling brengen.