26 juli 200500:00

Door Joep Meijsen

De Tussenstand: Trappers

Het lijkt buiten wel herfst. Toch duurt het nog wel een tijdje voordat het ijshockeyseizoen in Nederland gaat beginnen. Tijd voor een korte tussenstand voor wat betreft de activiteiten van de verschillende clubs tot nu toe. In de eerste aflevering komt Tilburg Trappers aan de orde.

Tilburg Trappers is traditioneel de eerste club in Nederland die zijn zaakjes voor elkaar heeft. De club heeft als enig team in Nederland een professionele general manager, waardoor veel organisatorische zaken sneller gaan dan bij de meeste clubs. Het waarschijnlijke niet doorgaan van de Studio Sport Liga (het televisieplan waar ijshockey deel van uitmaakte) en het nog ontbreken van een nieuwe hoofdsponsor werpen echter nog een kleine schaduw over de voorbereiding. In ijshockeystad Tilburg hoeft een nieuwe hoofdsponsor echter hopelijk geen probleem te zijn.

Al halverwege mei werd de nieuwe selectie gepresenteerd. Daarbij werden drie nieuwe buitenlanders aangetrokken en drie Nederlandse internationals. Van Nijmegen komt routinier John Versteeg de Tilburgers versterken, vanuit Heerenveen komt Bert van de Braak over, terwijl Tilburg er ook in slaagde de door meer clubs begeerde Amsterdam-aanvaller Doug Stienstra aan te trekken.

Met Versteeg investeert Trappers in doelpunten. De 33-jarige geboren Utrechter was vorig seizoen topscorer bij Nijmegen Emperors met iets minder dan twee punten per wedstrijd. Ook in de jaren daarvoor was hij altijd goed voor de nodige doelpunten. Bert van de Braak toonde vorig seizoen bij Heerenveen veel geleerd te hebben in zijn jaar in de Verenigde Staten. De aanvaller weet beter om te gaan met zijn tomeloze energie, loopt tegen minder onnodige straffen op en is daarom een stuk nuttiger voor zijn team geworden. Vooral tijdens het wereldkampioenschap in Eindhoven toonde Van de Braak hoezeer hij gegroeid is als speler. Van de Braak is pas 22-jaar en kan dus ook op de langere termijn van veel nut zijn voor Trappers.

Doug Stienstra is een van de meest besproken spelers in de Nederlandse competitie. Van ongekende waarde voor zijn ploeg, maar dat wordt niet door alle supporters gezien. De absolute topvorm die hij in zijn eerste jaar in Nederland bij Nijmegen haalde, heeft hij bij Amsterdam nooit getoond. In Nijmegen was hij een dominante aanvaller die in zijn lijn met Bob Vandersluis en Matt Korthuis de lijnen uitzette. In Amsterdam kwam hij terecht in een dure ploeg vol sterspelers en moest hij veelal het vuile werk opknappen. Pakte toch nog twee seizoenen met dik vijftig punten mee in de hoofdstad. Stienstra tekende bij Trappers voor twee jaar.

De nieuwe buitenlanders zijn moeilijker te beoordelen. Dat is meestal het geval. Trappers heeft voor zijn imports gevist in de vijver van het Amerikaanse college hockey. Deze competitie produceert de nodige NHL-spelers, maar heeft ook nadelen. Het verschil in niveau tussen universiteiten is enorm groot, de wedstrijden draaien meer om coaching tactiek dan om individuele kwaliteiten en het is veelal ook een weinig fysieke leerschool.

De aanvallers Dave Iannazzo en Marco Peluso komen beiden met heel behoorlijke statistieken. Laatstgenoemde heeft aan het einde van het vorige seizoen zelfs al zijn profdebuut gemaakt. Het betreft twee geboren Amerikanen en dat is opmerkelijk. Traditioneel vertrouwen Nederlandse clubs toch op Canadese spelers. Beide spelers kwamen echter tot een punt per wedstrijd of meer en lijken dus een goede aanwinst voor Trappers. Een beetje te vergelijken met Tyler Palmiscno die vorig jaar bij Heerenveen speelde.

Verdediger Luc Paquin is de laatste nieuwkomer. De verdediger uit franstalig Canada speelde voor de topuniversiteit Princeton. Vorig jaar maakte hij een rentree in het ijshockey, nadat hij een jaar gestopt was in verband met het overlijden van zijn vader. Tilburg Trappers zal goede referenties hebben kunnen inwinnen over deze speler. Zijn coach bij Princeton is Guy Gadowsky, die ooit furore maakte in het shirt van de Trappers.

Tilburg gaat het ook doen met een nieuwe coach. Dave Hyrsky. Zijn terugkeer in het Nederlandse ijshockey is opmerkelijk. In kranteninterviews liet hij weinig heel van de Nederlandse competitie, de Nederlandse ijshockeybond en andere instellingen. Zijn pogingen om in het buitenland aan de slag te komen zijn echter mislukt en dus accepteerde hij de aanvraag vanuit Tilburg. Bij Heerenveen slaagde hij er niet in om prijzen te winnen, het wordt spannend of hij dit met een veel betere selectie in Tilburg wel voor elkaar krijgt.