Nl u18 vs litouwen 040312

5 april 201200:06

Deceptie voor U18 compleet

Het doek is gevallen voor het Nederlands team onder 18 jaar. De 5-3 nederlaag tegen Litouwen op woensdag zorgt ervoor dat Oranje het volgend jaar een trede lager moet gaan proberen.

Daarmee is het WK in Heerenveen, het eerste junioren-WK in eigen land in jaren, uitgelopen op een totale deceptie voor de Nederlandse junioren. Door de overwinning 's middags van de Britten op Kroatië moest Nederland de ontmoeting met Litouwen winnen om kans te houden op klassenbehoud. De ploeg van Robb Serviss stond ook geruime tijd op voorsprong, maar drie treffers van Litouwen in de slotperiode velden het oordeel over Nederland.

Het is de vierde nederlaag op rij voor Nederland. Weliswaar was ook dit verlies niet met grote cijfers, zonder de empty netter in de slotminuut was het opnieuw een nederlaag met één goal geweest, maar dat verzacht het leed van de degradatie niet. De matige prestaties van zowel de U20, dat wel degradatie wist te ontlopen, en nu de U18 zullen opnieuw zorgen voor veel discussie over de richting van de jeugdopleidingen in Nederland.

Net als in vorige wedstrijden liep Nederland al vroeg tegen een powerplay aan en was de tegenstander direct succesvol. Dominykas Deksnys scoorde de treffer. Een onbegrijpelijke checking from behind tegen Raymond van der Schuit bood de Litouwers daarna langdurig de kans de voorsprong verder uit te bouwen, maar Nederland slaagde erin de periode uit te spelen zonder verdere schade.

In de tweede doorgang greep Oranje daarna het initiatief en daarmee de strohalm die het degradatiespook mogelijk in ieder geval tot vrijdag had kunnen verjagen. Via Luke Zwartbol kwam Nederland na twee minuten spelen op gelijke hoogte en amper een minuut later zette Reno de Hondt Oranje zelfs op voorsprong.

Litouwen kwam rond het slot van de periode nog op gelijke hoogte door een goal van Ugnius Cizas, maar anderhalve minuut later verzorgde Jesse Hendriks het antwoord namens Nederland. In de slotperiode ging daarna echter te veel fout. Danielius Nomanovas bracht zijn ploeg tien minuten voor tijd langszij en een minuut later schoot Daniel Bogdziul de Litouwers op voorsprong.

In een wanhoopspoging werd ruim een minuut voor tijd de doelman nog naar de kant gehaald, maar dat leverde alleen de vijfde Litouwse treffer op. Paulius Gintautas scoorde die goal. Daarmee wachten volgend jaar op het WK voor Oranje onder meer de jonge leeftijdsgenoten uit België en het door Alex Andjelic en Danny Cuomo gecoachte Servië.

Onderin is dus de beslissing gevallen, maar bovenin is er nog volop spannend. Zowel Litouwen als Roemenië en Zuid-Korea maken nog kans op promotie. Korea heeft daarbij de beste papieren in handen, na de 4-3 zege op de Roemenen op woensdag. Korea sluit het toernooi vrijdag af met een wedstrijd tegen de Britten, terwijl Roemenië op Nederland stuit. Litouwen kan in de openingswedstrijd van de slotdag in ieder geval tijdelijk de koppositie pakken door Kroatië te verslaan en moet daarna hopen op verlies van de twee andere teams.