Oranje WK bronzen plak Hagemeijer 2013

28 juli 201709:34

Door Remco

Deel II: Hagemeijer in Oranje

Diederick Hagemeijer maakte recent bekend te stoppen met ijshockey. Naast zijn successen bij Tilburg Trappers, was Hagemeijer ook jarenlang een belangrijke spil in het nationale team. IJshockey Nederland kijkt in twee delen terug op zijn interlandcarrière. Vandaag in het laatste deel bespreken we onder andere het Wonder van Boedapest.

Het wonder van Boedapest en captain Didi

Eind 2012 begon de Olympische kwalificiatie voor Sochi 2014. Nederland begon het traject in de tweede ronde in het Hongaarse Boedapest. Tegenstanders waren Kroati√ę, Litouwen en gastland en torenhoog favoriet Hongarije. Voor Hagemeijer was het zijn eerste toernooi als captain. Het nieuwe duo Barry Smith en Chris Eimers waren inmiddels de vervangers van Larry Suarez. Oranje begon met een 8-2 overwinning op de Kroaten met een goal en assist voor Hagemeijer. Daarna werd ook Litouwen vernederd met 9-2 en wederom tekende Hagemeijer voor een goal en een assist. In de slotwedstrijd tegen Hongarije ging het om toernooiwinst. Oranje had lang de leiding in de wedstrijd. Toch leek Hongarije in de derde periode de wedstrijd te beslissen. Een late gelijkmaker van Jordy van Oorschot bracht de stand echter op 6-6 waardoor overtime en later penalty shots nodig waren voor een beslissing. Marco Postma en de Hongaar Hari mistten het eerste penalty shot. Daarna was het de beurt aan Hagemeijer die vakkundig afrondde. Goalie Ian Meierdres stopte daarna ook het tweede Hongaarse penalty shot en Marcel Kars voltooide het wonder van Boedapest.

Na afloop sprak Hagemeijer met IJshockey.com: 'Het was een ontknoping als in een Disneyfilm. We waren natuurlijk de dikke underdog vandaag in deze wedstrijd, maar iedereen geloofde in het systeem van de coaches en we hebben een sensationele overwinning geboekt. Je mag het inderdaad wel het wonder van Boedapest noemen. Ik geloof dat ons nu wat moeilijke tegenstanders wachten‚Äô, glimlachte Hagemeijer. ‚Äė'Dit is de uitkomst van een lang proces, dat al is begonnen onder Tommie Hartogs, die het team helemaal heeft vernieuwd en dat door Larry Suarez en de coaches nu wordt voortgezet.'

Afbeeldingen van het OKT in Bietigheim:

Nederland ken ik helemaal niet. Daar heb ik nog nooit tegen gespeeld.

— Duitse goalie Dennis Endras

Zeldzame ontmoeting met de Oosterburen

Door de sensationele overwinning in Boedapest vond in februari 2013 de volgende ronde plaats in het Duitse Bietigheim. De winnaar van dat toernooi kwalificeerde zich voor Sochi. De eerste tegenstander voor Nederland was gastland Duitsland. Een ontmoeting die je niet snel zal tegenkomen in het ijshockey. De Duitsers waren dan ook totaal verrast dat Oranje zich had gekwalificieerd: 'Ik had nooit verwacht dat Nederland in staat zou zijn om van Hongarije te winnen', zei algemeen secretaris Frans Reindl van de Duitse ijshockeybond tegen Eishockeynews. Doelman Dennis Endras heeft geen idee wat hij moet verwachten. 'Nederland ken ik helemaal niet. Daar heb ik nog nooit tegen gespeeld.'

Oranje verweerde zich kranig tegen de Duitsers maar ging uiteindelijk met 5-1 onderuit. Ook de andere grootmachten Oostenrijk en Itali√ę waren te sterk voor Oranje. De Oostenrijkers wonnen uiteindelijk het toernooi en daarmee plaatsing voor Sochi.

Afbeeldingen van het WK in 2013 en 2014:

Donetsk voor de bommen

Hagemeijer en Oranje gingen in 2013 naar het Oekrainse Donetsk voor het WK. De stad was toen nog een levendige en mooie plek om te vertoeven. Een jaar later zag de wereld hoe in Donetsk het parlementsgebouw werd bestormd en andere overheidsgebouwen werden bezet. Tijdens het WK in 2013 haalt Nederland opnieuw brons onder aanvoering van captain Hagemeijer. Zelf was de aanvaller goed voor drie goals en twee assists. Het was ook het laatste toernooi voor coach Barry Smith. Na Donetsk werd Chris Eimers de nieuwe bondscoach.

Donetsk was ook de laatste keer dat Oranje met gemak degradatie ontliep op dit niveau. Een jaar later in het Litouwse Vilnius won Oranje alleen van Roemeni√ę en kwam Hagemeijer dat toernooi tot een goal en drie assists.

Afbeeldingen van het WK in 2015:

Dieptepunt in Eindhoven

Vijf jaar na het WK in Tilburg mocht Oranje in 2015 het opnieuw in eigen huis proberen. Ditmaal was Eindhoven de speelstad. Op de derde speeldag won Nederland verrassend met 5-2 van Kroati√ę en leek een medaille zelfs nog haalbaar. Twee dagen later volgde een nipte nederlaag tegen de Britten. Op de laatste speeldag wachtte Estland in een rechtstreeks duel tegen degradatie. De Esten wonnen met 1-3 waardoor Nederland op eigen bodem degradeerde naar Division IIA. Het zou uiteindelijk ook het laatste WK zijn voor Hagemeijer. Door de successen in de Oberliga kon Hagemeijer in Jaca en Belfast niet van de partij zijn.

Laatste toernooi zonder wonder

In februari 2016 speelde Hagemeijer zijn laatste toernooi als international tijdens het Olympisch kwalificatietoernooi in het Italiaanse Cortina. Een herhaling van het wonder van Boedapest zat er niet in. Nederland verloor nipt met 6-5 van de Britse ploeg. Hagemeijer noteerde een goal en een assist in die openingswedstrijd. Daarna verloor Nederland met 2-4 van de Italianen met wederom een treffer van Hagemeijer en eindigde het toernooi met een 7-3 winst op Servi√ę.

In totaal speelde Hagemeijer 53 wedstrijden op een WK en OKT. Hij scoorde daarin maar liefst 20 keer en was goed voor 19 assists. Naast zijn prestaties op het ijs was Hagemeijer als captain ook een ideaal uithangbord voor het Nederlandse ijshockey. IJshockey Nederland bedankt Diederick Hagemeijer voor zijn prestaties en wenst hem alle succes in zijn maatschappelijke carrière.

Oranje WK bronzen plak Hagemeijer 2013