Nijb logo

12 december 201422:56

Door Joep Meijsen

Degradatie dreigt voor U20

Het Nederlands team onder 20 jaar verloor vrijdag met 6-3 van de leeftijdsgenoten uit Roemeni√ę. Daardoor zakt het team met nog maar √©√©n speelronde te gaan naar de onderste plaats van de ranglijst.

Het team van bondscoach Theo van Gerwen kon in Tallinn geen vervolg geven aan de verrassende 7-0 winst van woensdag op gastland Estland. Daardoor is het team nu zaterdag afhankelijk van de resultaten van andere teams om klassenbehoud veilig te stellen en zal zelf minimaal een punt moeten worden gepakt tegen de jeugd van Litouwen, die tot nu toe drie van de vier wedstrijden wonnen.

Oranje verloor de wedstrijd in de slotperiode, nadat de eerste twee periodes waren afgesloten met de stand in evenwicht: 3-3. Nederland moest daarbij via Cas Staps en Reno de Hondt eerst een achterstand van 2-0 wegwerken. Via het tweede toernooidoelpunt van Bartek Bison kwam Oranje daarna met nog twee minuten te spelen in de tweede periode zelfs op voorsprong, 2-3.

De Roemenen konden echter profiteren van een door de ook in de Nederlandse competitie fluitende Tim Tzirtziganis gegeven straf tegen Jord Smit met nog een halve minuut te gaan in de periode. Binnen negen seconden lag de puck achter doelman Mitchel Hamers, die 29 saves maakte op 34 schoten.

De Roemenen grepen daarna een kwartier voor het eindsignaal het initiatief, liepen een paar minuten later uit naar 5-3 om vervolgens de wedstrijd met een empty netgoal af te maken. Door de winst komt Roemeni√ę op vier punten, net zoveel als Estland en √©√©n punt meer dan Oranje. Dit betekent dat Nederland nog zowel in de middenmoot kan eindigen of degraderen, maar geen volledige controle meer heeft over zijn eigen lot.

Op de slotdag speelt Roemeni√ę in de openingswedstrijd tegen Zuid-Korea. Vervolgens wordt de ontmoeting tussen Nederland en Litouwen gespeeld, terwijl in de avonduren Estland op Groot-Brittanni√ę stuit. Daarmee wordt het een spannende dag.