Heerenveen was Geleen na penaltyshots de baas in de eerste halve finalewedstrijd.
Heerenveen was Geleen na penaltyshots de baas in de eerste halve finalewedstrijd. — © G.H. Verver Photography/Snackpoint Eaters Limburg

30 oktober 202108:33

Door Joep Meijsen

Den Haag en Heerenveen op voorsprong in beker

Den Haag zette met een 5-1 zege in eigen huis een flinke stap richting de bekerfinale. Heerenveen won in een spannende ontmoeting uiteindelijk na penaltyshots in Geleen.

Ruim vierhonderd toeschouwers zagen in ijshal Glanerbrook in Geleen een wat chaotische, maar wel bijzonder spannende ijshockeywedstrijd. Deze kenmerkte zich door een vroege voorsprong van Unis Flyers Heerenveen en daarna de langdurige jacht op de gelijkmaker door Snackpoint Eaters Limburg, waarbij de Friezen een paar prima kansen op een grotere voorsprong lieten lopen.

Flyers schoot als een komeet uit de startblokken op de vrijdagavond. Trevor Hunt profiteerde van voorbereidend werk van de Fin Roope Nikkila om vijftig seconden na het beginsignaal zijn club al op voorsprong te brengen. Dit vormde de inleiding voor een rommelige periode met meerdere langdurige blessurebehandelingen op het ijs, zonder dat dit tot grote schade leidde.

Beide teams raakten in het restant van het duel meerdere keren het ijzerwerk, maar de stand van 0-1 bleef lang op het scorebord staan. Eaters kreeg vooral op de powerplay de nodige kansen om de gelijkmaker af te dwingen, inclusief een periode met vijf tegen drie. Maar de penaltykilling van Flyers functioneerde prima, leunend op de sterk keepende Martijn Oosterwijk die een sleutelrol speelde in de uiteindelijke Friese zege.

De gelijkamer viel uiteindelijk in de slotfase van de tweede periode. De Letse aanvaller Berts Rudzitis kreeg de puck voor het doel en toonde zijn stickvaardigheid met een prachtige pass waarmee hij Lukasz Bartak in een perfecte positie bracht om de ook sterk keepende Rowan Delil te passeren.

Het restant van de speeltijd, alsmede de overtime brachten daarna geen beslissing waardoor penaltyshots de beslissing moesten brengen. Bij Flyers waren Roope Nikkila en Pippo Limnell succesvol, terwijl Oosterwijk alle Geleense pogingen wist te keren.

De ontmoeting tussen UltimAir Hijs Hokij en Zoetermeer Panters was een stuk minder spannend. Maar liefst 1450 toeschouwers hadden hun weg naar De Uithof gevonden voor de Haaglandse derby en zij zagen hoe de thuisclub in de openingsfase al een beslissend gat sloeg.

De Haagse verdediger Mike van Oeveren opende na iets meer dan twee minuten spelen het bal met de eerste treffer. 42 seconden later was het Justin Evers die de Haagse voorsprong verdubbelde door een penaltyshot te benutten. Weer 2,5 minuut later sloeg de Utrechtse aanvaller in Haagse dienst opnieuw toe om er zelfs 3-0 in het voordeel van Hijs van te maken.

Zoetermeer Panters beet in de tweede periode van zich af met een treffer van Giancarlo van Hulsen, maar tot een comeback leidde dit niet. Treffers van Adam Logozzo en Bjorn Borgman in de slotperiode gaven de overwinning een nog ruimer aanzicht.

Beide best-of-three-series worden vanavond vervolgd.