Hijs uithof overzicht stadion 1011

8 oktober 201322:06

Door Joep Meijsen

Den Haag haalt oud-NHL-verdediger

Hijs den Haag heeft een opvolger gevonden voor de weggestuurde Jan Platil. Het gaat om de 33-jarige Alex Henry, die in het verleden 177 wedstrijden speelde in de NHL en afgelopen jaar actief was voor DĂĽsseldorf in de DEL.

Henry speelde vorig jaar 46 wedstrijden voor DĂĽsseldorf, waarin in hij een goal en vier assists voor zijn rekening nam. Daarvoor was hij drie jaar lang de captain van de Hamilton Bulldogs, het AHL-team van de Montreal Canadiens. Voor die laatste club kwam hij in het seizoen 2008-09 voor het laatst uit in de NHL. Hij speelde toen twee wedstrijden.

De uit Elliot Lake in Ontario afkomstige verdediger was haalbaar voor Den Haag omdat zijn echtgenote werk heeft gevonden in Nederland. De meeste NHL-wedstrijden spelde hij tussen 2003 en 2006 voor de Minnesota Wild, waarbij hij twee volledige seizoenen actief was op het hoogste niveau in de wereld. Hij geldt als een fysiek spelende verdediger, die tactisch sterk is. Ook beschikt hij volgens Canadese ijshockeykenners over leiderschapscapaciteiten, die hem tot captain van de Bulldogs brachten. Vorig jaar was hij een 'A' bij DĂĽsseldorf.

De loopbaan van Henry gaat erug tot halverwege de jaren negentig toen hij uitkwam voor de London Knights in de OHL. Het leverde hem een draftpositie op in 1998. De Edmonton Oilers selecteerden de verdediger als 67e in de derde ronde van de draft. Zijn NHL-debuut maakte hij echter pas na enkele seizoenen in de AHL. In 2002-03 debuteerde hij bij de Oilers.

In totaal speelde Henry voor zijn komst naar Duitsland vorig jaar 632 wedstrijden in de AHL, waarin hij zestien goals en zeventig assists voor zijn rekening nam. Daarmee lijkt Den Haag een uitstekende vervanging te hebben gevonden voor Platil, die niet fit aankwam in Den Haag en zich tijdens een oefenwedstrijd in Heerenveen misdroeg.