Facebook landscape

14 juni 202118:13

Door Sonja van Heteren

Den Haag is dé ijshockeyclub van 2021

Hijs Hokij Den Haag is door IJshockey Nederland uitgeroepen tot Club van het Jaar 2021. De vereniging won het van Yeti’s Breda.

Drie clubs hadden zich gekwalificeerd voor de finale op basis van hun behaalde stemmen en hun motivatie bij de door Rabobank, NOC*NSF, AD.nl, LKCA en Kunstbende georganiseerde verkiezing Club van het Jaar. In deze landelijk uitgeschreven verkiezing scoorden de Nederlandse ijshockeyclubs uitstekend. Aanleiding voor onze bond om in aansluiting hierop een eigen Club van het Jaar te kiezen.

De verkiezing van IJshockey Nederland kon rekenen op veel belangstelling en blijkt een schot in de roos. De finalisten werden in de gelegenheid gesteld om op dinsdagavond 8 juni hun initiatieven te pitchen. Een dag voorafgaande aan de finale heeft Heerenveen afgezegd, zij gaven aan geen tijd te hebben voor het opmaken van een pitch. N.a.v. de afzegging is besloten om door te gaan met de andere twee finalisten. De twee online pitches zijn beoordeeld door een onafhankelijke jury, die bestond uit Jan Hopstaken (voorzitter IJshockey Nederland), Ron Berteling, Silvia Bos (SB Sport) en Maartje Fleuren (Fleuren Sportsupport). Er is door de jury onder andere gelet op de volgende aspecten:

  • Ambitie van de club;
  • Aandacht voor nieuw begin/nieuw seizoen;
  • Speerpunten van de vereniging;
  • Enthousiasme;
  • Vormgeving.

De finalisten kregen elk zes minuten om zich voor te stellen aan jury en publiek. De jury kreeg na elke pitch de mogelijkheid om nog één vraag te stellen. Na afloop van de pitches wezen de juryleden na kort beraad HIJS Hokij aan als Club van het Jaar voor 2021. Doorslaggevend hierbij was dat Den Haag een goed beeld schetste van een club met lang bestaan en een traditionele aanpak. Bovendien werd de presentatie gedaan door een enthousiaste ouder, Linda van Gorkum, die met veel passie Hijs Hokij in het zonnetje plaatste. De Yeti’s uit Breda ontvangen de stimuleringsprijs. Ook zij hadden een zeer enthousiaste presentatie uitgevoerd door Menno Cleton. Breda liet zien hoe zij juist als nieuwe vereniging hard aan de weg willen timmeren om een volwassen club te worden binnen IJshockey Nederland.

De vereniging Hijs Hokij Den Haag ontvangt naast de titel Club van het Jaar een award, tien helmen met masker voor de jeugdopleiding en aandacht voor de club op website en Facebook van IJshockey Nederland. De Yeti’s ontvangen 5 helmen met masker voor hun plaatselijke schaatsschool.

Toekomst

Yeti’s Breda en Hijs Hokij Den Haag hebben zich gepresenteerd als uitstekende ambassadeurs van de ijshockeysport. Ze hebben laten zien dat ze in zeer moeilijke tijden hun verenigingsleven overeind weten te houden. Ze hebben veerkracht getoond en daarmee een bijdrage geleverd aan het toekomstbestendig maken van onze sport. Ze zijn een voorbeeld voor alles en iedereen die het ijshockey een warm hart toedraagt. IJshockey Nederland roept alle vaderlandse ijshockeyverenigingen dan ook op om in de toekomst serieus werk te maken van de verkiezing Club van het Jaar. Een uitstekende manier om onze sport nog beter op de kaart te zetten en het bestaansrecht van de eigen vereniging te onderstrepen.