25527589848 6927d47752 z

2 januari 201822:49

Den Haag met ruime zege naar finale

De beslissende derde wedstrijd in de halve finaleserie tussen Den Haag en Geleen was ruim een half uur spannend. Met drie goals in de slotfase van de tweede periode liep Den Haag echter uiteindelijk uit naar een ruime 9-2 overwinning en een plek in de bekerfinale in eigen huis.

Het was de derde ontmoeting in enkele dagen tijd tussen de twee ploegen. Zaterdag nog boekte Geleen een mooie overwinning in overtime om een derde duel af te dwingen. In dat duel waren er, vooral in de eerste tien minuten van de tweede periode, best momenten dat Geleen uitzicht had op een goed resultaat. De tegengoals in de slotfase van de tweede periode braken echter het verzet van Eaters en de Haagse ploeg liep daarna in de slotperiode uit naar een fikse zege, nadat het openingsduel in de serie ook al met 10-1 was gewonnen. Oliver Pataky had twee goals en twee assists, Jeffrey Melissant twee goals en en assist en Alan van Bentem een goal en drie assists.

Den Haag kwam vroeg in het duel op voorsprong via een treffer van Jeffrey Melissant, maar een goal van Lars van Sloun, de maker van het winnende doelpunt op zaterdag, bracht de wedstrijd enkele minuten later weer in evenwicht. In de slotfase van de openingsperiode liep Mordy Munichman op tegen een straf die consequenties zou hebben vroeg in de tweede periode. Met de powerplay bijna voorbij was het Stace van Bentem die van dichtbij een rebound naar binnen rommelde voor de gelijkmaker.

Het was echter ook de sterkste fase voor Geleen in de wedstrijd. Eaters had meer puckbezit, combineerde goed en creëerde de nodige kansen. Echter Fabian Schotel verrichtte een paar beslissende reddingen om de voorsprong van zijn team te verdedigen. Aan het offensief van Geleen kwam een einde met nog een paar minuten te spelen in de tweede periode. Jurryt Smid veroverde de puck in het aanvalsvak, passte op Alan van Bentem die op zijn beurt Oliver Pataky in stelling bracht.

De eerstvolgende aanval, dertien seconden na de treffer van Pataky, was het weer raak. Deze keer was het Pataky die Van Bentem bediende die vlak voor het doel vrij stond en kon afronden. Nog voor het einde van de periode viel het doek definitief voor Eaters. Op de powerplay was het Viktor Sjodin die doel trof voor de 5-1.

Daarmee werd het restant van de wedstrijd een formaliteit, waarin de nodige straffen werde uitgedeeld en Oliver Pataky, Mike van Oeveren en Raymond van der Schuit nog zorgden voor een grotere voorsprong voor Hijs. In de slotfase deed Mitch Koumans met een knap doelpunt nog iets terug voor Eaters, dat er uiteindelijk niet in slaagde om zich voor het derde jaar op rij te plaatsen voor de bekerfinale.

Die eer gaat nu naar Den Haag, dat voor het eerst de bekerfinale mag organiseren en nu als eerste een finaleplek heeft veiliggesteld. In de andere serie staat het op dit moment 1-0 in het voordeel van Heerenveen. Het tweede duel in die serie staat voor morgen op het programma. Die wedstrijd begint om half negen in Eindhoven. Heerenveen won het eerste duel met 6-3.