Eaters vs Hijs 2019 doelpunt vieren

1 maart 201923:20

Den Haag na knotsgekke openingsfase naar finale

Den Haag bereikte vrijdagavond de finale om het Kampioenschap van Nederland door een 4-5 zege in Geleen. De ontmoeting kende een knotsgekke openingsfase en een oerspannend slot.

Den Haag ontmoet in de finale komende woensdag Ahoud Devils Nijmegen, dat zijn uitwedstrijd in Heerenveen met 2-4 won. De finale om het landskampioenschap wordt daarmee een herhaling van de bekerfinale van enkele weken geleden. De slotwedstrijd van de Final Four wordt in Tilburg gespeeld.

De wedstrijd in Glanerbrook ging explosief van start. Den Haag had de eerste twee schoten op doel en scoorde ook als eerste in een openingsfase die werd gekenmerkt door slordig verdedigen, matig keeperswerk en veel doelpunten. Alan van Bentem profiteerde na vier minuten spelen van een rebound om de 0-1 binnen te prikken.

Minder dan een minuut later was het alweer gelijk. Lukasz Bartak schaatste het aanvalsvak binnen, haalde uit en zag het net bollen. De eerste powerplay van de wedstrijd was niet veel later voor Eaters, dat direct toesloeg. Matthew Beer haalde uit voor de 2-1. Lang kon het Geleense publiek niet genieten van de voorsprong. Veertig seconden later kwam Raymond van der Schuit vrij te staan voor de keeper. De Haagse scherpschutter rondde soepel af.

Nog geen drie minuten later was het 2-4 voor Den Haag. Eerst pakte Alan van Bentem de rebound van een puck die terugkwam van de paal en vervolgens profiteerde Oliver Pataky shorthanded van slordig opbouwend werk. De wedstrijd was nog geen tien minuten uit, maar er waren al zes doelpunten gevallen.

Foto's: Lex Eckhardt

Eaters vs Hijs 2019 Delil stare

Doelpuntenregen droogt op

Daarna kwam de wedstrijd wat tot rust. De goalies herstelden zich beiden uitstekend, de defensies van beide teams stonden weer beter en de doelpuntenregen droogde voorlopig op. In de tweede periode kreeg Den Haag een paar goede kansen, maar had ook Geleen recht op een aansluitingstreffer. Beide teams gingen met een verschil van twee goals in het voordeel van Hijs Hokij richting de tweede pauze.

Een vroege powerplay in de slotperiode bood Den Haag de mogelijkheid een combinatie uit het boekje op te zetten. Joey Oosterveld werd vrijgespeeld en vergrootte de marge naar drie goals. Daarmee leek Den Haag een mooie voorsprong te hebben opgebouwd, maar Eaters zette nog een keer goed aan en werd beloond met twee treffers. Eerst was het Nick Verschuren die zijn stempel op de wedstrijd drukte, waarna Matthew Beer de puck op de powerplay over de schouder van Tomislav Hrelja in de bovenhoek deponeerde voor de 4-5.

Dit zorgde voor een zinderende slotfase, waarin Geleen joeg op de gelijkmaker, maar tegelijk doelman Delil hard nodig had om een voortijdige beslissing van de wedstrijd af te dwingen. Ondanks een late powerplay slaagde Eaters er niet in de stand weer in evenwicht te brengen, waardoor Den Haag zijn landstitel van vorig jaar mag gaan verdedigen komende woensdag.