RB Schaal 10
— © Margot Mulder

24 september 202223:36

Door Joep Meijsen

Den Haag pakt eerste hoofdprijs van het seizoen

Den Haag heeft de eerste hoofdprijs van het seizoen gepakt. De ploeg van Chris Eimers was in de Jaap Edenhal nipt te sterk voor Heerenveen en legde daarmee beslag op de Ron Bertelingschaal.

Het was een lange, hete zomer. Maar het ijshockeyseizoen in Nederland is officieel begonnen. De middag begon met de lancering van de gloednieuwe Hall of Fame. Daarna werden de individuele awards voor de voorbije ijshockeyjaargang uitgereikt, alvorens het duel om de naar de Nederlandse recordinternational genoemde supercup losbarstte.

Ruim achthonderd toeschouwers waren naar de Amsterdamse ijshal gekomen voor het duel tussen UltimAir Hijs Hokij Den Haag en Unis Flyers Heerenveen. Het werd uiteindelijk een wedstrijd die tot de laatste seconden spannend bleef, maar waarin nog goed te zien was dat de twee ploegen nog de nodige roest moeten afschudden.

Bij Den Haag maakte oud-international Bjorn Willemse zijn rentree op het hoogste niveau. De ploeg verwelkomde ook Ritchie van Hulten, Pim van der Meulen en Chad Niddery in de opstelling. Heerenveen moest het nog doen zonder zijn defensieve duo Pippo Limnell en Trevor Hunt, maar gaf wel een debuut aan Henri Ruotsalainen, Wesley de Bruijn, Justin van Baarsen, Floris van Elten en Mike Collard.

Den Haag schiet als komeet uit de startblokken

Dat het uiteindelijk een spannende wedstrijd zou worden, bleek tijdens de eerste periode nog niet. Duidelijk was direct dat Den Haag een meer solide voorbereiding heeft gehad op het nieuwe seizoen dan Heerenveen, dat slechts Ă©Ă©n oefenwedstrijd kon spelen in voorbereiding op de Ron Bertelingschaal. De eerste twintig minuten waren duidelijk eenrichtingsverkeer naar het doel van Martijn Oosterwijk.

Daarbij werd de regerende landskampioen en bekerhouder in de rug gesteund door twee snelle doelpunten. Jeffrey Melissant gaf direct zijn visitekaartje richting het nieuwe seizoen af door beide treffers voor zijn rekening te nemen. Met amper 3,5 minuut gespeeld had Den Haag een voorsprong van 2-0 op het scorebord staan en als de ploeg nog wat zorgvuldiger met de kansen was omgegaan, had een grotere voorsprong er ook nog wel ingezeten.

RB Schaal 08
— © Margot Mulder

Flyers komt scherper uit de kleedkamer

Een cliché-uitdrukking in de sportjournalistiek is dat 'na rust de bordjes waren verhangen'. Het geeft aan dat na een pauze de verhoudingen in een sportwedstrijd zijn veranderd. Dat was in de Jaap Edenhal ook het geval. Waar Heerenveen in de eerste periode weinig offensieve daadkracht had getoond, was het in de openingsfase van de tweede periode direct twee keer raak. Jasper Nordemann en Nikkila Roope waren de succesvolle schutters die het duel weer in evenwicht brachten.

Daarmee leek een machtsovername in de wedstrijd voorhanden. Dat pakte echter in de minuten daarna heel anders uit. Achter elkaar gingen Justin van Baarsen en Viktor Nordemann naar de strafbank. Een too many men-call verergerde de situatie nog verder. Dat buitenkansje liet Den Haag niet lopen. Via Jay de Ruiter en Chad Niddery herstelde de ploeg de marge door twee keer toe te slaan op de powerplay. Heerenveen was weer terug bij af.

Actie tijdens Ron Bertelingschaal 2022
Actie tijdens Ron Bertelingschaal 2022 — © Margot Mulder

Geen doelpunten in slotperiode

Flyers kwam nog wel terug in het duel. De Finse scherpschutter Nikkila Roope sloeg voor de tweede keer toe, vier van de zeven goals in het duel werden gescoord door een speler met nummer negentien achterop de rug. Die treffer viel halverwege het duel. Maar bleek tegelijk het slotakkoord in het duel. Een knokpartij tussen Jurryt Smid en Wessel Copier zorgde tegen het einde van de tweede periode nog voor wat opwinding. Beide spelers liepen hierdoor tegen een schorsing aan die straks in de halve finales van de Nederlandse beker wordt uitgevoerd.

In de slotperiode kregen beide teams nog wel kansen, maar vloeide ook de energie een beetje weg uit het duel. De Haagse formatie wist de voorsprong van Ă©Ă©n treffer te behouden en legde daarmee beslag op de Ron Bertelingschaal. Winst die op gepaste wijze werd gevierd.

Volgende week gaat de Beneliga van start met wedstrijden die tevens kunnen meetellen voor de beker van Nederland. Den Haag ontvangt vrijdagavond in eigen stadion Luik Bulldogs. Heerenveen begint zaterdag met een thuiswedstrijd tegen Heylen Vastgoed HYC Herentals.

Samenvatting