40023595664 9d1b882826 z1

17 maart 201801:19

Door Joep Meijsen

Den Haag slaat eerste slag in finaleserie

Jeffrey Melissant had twee goals en een assist in de 4-2 zege van Den Haag tegen Heerenveen op vrijdagavond. Daarmee komt Hijs op een 1-0 voorsprong in de best-of-five in de strijd om de titel in de Beneliga.

Het was een prima wedstrijd op het scherpst van de snede tussen twee ploegen die goed aan elkaar gewaagd zijn. Den Haag profiteerde daarbij beter van de kansen en stelde de zege uiteindelijk in de slotminuut veilig van een treffer in het lege net van Melissant, die daarmee een kroon zette op een sterke ontmoeting.

Al in de allereerste minuut van de wedstrijd kreeg Den Haag de eerste grote kans. Oliver Pataky verscheen alleen voor doelman Sjoerd Idzenga, maar moest zijn meerdere bekennen aan de Fries. Niet veel later was het aan de andere kant van het ijs Pippo Limnell die vrij voor de doel stond, maar zijn schot op de backhand werd door Fabian Schotel onschadelijk gemaakt.

Archieffoto: Robert Bos

Het zette de toon voor een wedstrijd waarin beide teams aanvallende impulsen toonden, een ontmoeting ook die bij vlagen aardig fysiek was en waarin genoeg te genieten viel voor de ruim 2500 toeschouwers in de Haagse ijshal. Voor eigen publiek was het Den Haag dat als eerste zijn slag sloeg. Met Niels van der Vossen op de strafbank wegens hooking zette Den Haag de powerplay op. Met een snelle pass dwars over het ijs werd Melissant in stelling gebracht die met een schuiver in de hoek de score opende.

Ook in de eerste powerplay voor Heerenveen was het raak. Ruim negen minuten na de openingstreffer moest Viktor Sjodin de strafbank opzoeken en Ronald Wurm maakte van de mogelijkheid gebruik om de puck hoog in de hoek te schieten voor de gelijkmaker, een stand waarmee beide teams redelijk tevreden de kleedkamer op konden zoeken.

Het was echter Den Haag dat het scherpst aan de tweede periode begon. Jeffrey Melissant veroverde de puck in zijn eigen verdedigingsvak en zette daarna een snelle combinatie op met Raymond van der Schuit, die uiteindelijk voor de afronding zorgde, waardoor Den Haag voor de tweede keer in de wedstrijd op voorsprong kwam.

Terwijl de spanning in de wedstrijd opliep, liepen ook de spanningen in de wedstrijd op. De wedstrijd werd fysieker en hier en daar leidde dit tot kleine opstootjes, waarbij spelers als Jasper Kick, Donny van Musscher, Yan Turcotte en Pippo Limnell betrokken waren. Maar echt uit de hand liep het nooit, al moest Adam Bezak zich wel langere tijd laten behandelen. De Slowaak kon echter na een paar minuten weer gewoon deelnemen aan de wedstrijd.

Ook in de slotperiode kwam Den Haag het best uit de startblokken. De ploeg werd daarbij geholpen door een straf tegen Aldo van Aalderen tegen het einde van de tweede periode waardoor de Haagse formatie met een man meer aan het volgende hoofdstuk in de wedstrijd kon beginnen. Het schot vanaf de blauwe lijn was nog naast, maar Alan van Bentem stond op de goede plek om de puck die terugkwam van de boarding binnen te schieten. Den Haag stond voor de derde keer in het duel op voorsprong en deze keer zouden ze de leiding niet meer afgeven.

Niet dat Flyers niet probeerde een gelijkmaker te forceren, zoals Den Haag ook kansen kreeg om de ontmoeting eerder op slot te gooien. Uiteindelijk moest Flyers-coach Mike Nason echter zijn toevlucht nemen tot een time-out en het in de bank houden van zijn doelman. Het bood uiteindelijk alleen Melissant de mogelijkheid om op center ice de puck te veroveren en deze vervolgens in het lege net te deponeren, 4-2.

Zondagmiddag wordt in Thialf het tweede duel in de serie gespeeld. Dinsdagavond staan beide teams weer tegenover elkaar in De Uithof.