40168646133 e44c0af362 k

26 februari 201923:20

Den Haag verovert met zege vijfde plaats

Halve finales Final Four: Heerenveen - Nijmegen, Geleen - Den Haag

De laatste beslissing in de Beneliga is gevallen. Den Haag boekte in een spannende wedstrijd een 6-5 overwinning op Nijmegen en legt daarmee beslag op de vijfde plaats van de ranglijst. Daarmee is duidelijk wie tegen elkaar spelen in de halve finales van het Nederlandse kampioenschap en hoe de play-offs in de Beneliga er exact uitzien.

In de allerlaatste wedstrijd van de Beneliga vielen de laatste beslissingen. Joey Oosterveld scoorde zeven minuten voor tijd in de Uithof het winnende doelpunt namens Den Haag, dat daarmee op de vijfde plaats eindigt in de Beneliga. Nijmegen wordt daarmee automatisch zesde. Dit betekent dat Devils komende vrijdag mag afreizen naar Heerenveen voor de halve finale van de Final Four en Den Haag op bezoek mag in Geleen. De halve finales zijn daarmee gelijk aan die van de bekercompetitie eerder dit jaar.

Het was een spannende en emotionele wedstrijd, een herhaling van de bekerfinale. Anders dan toen slaagde Hijs Hokij er nu wel in om de voorsprong in de slotfase vast te houden. Het initiatief in het duel wisselde voor 1400 toeschouwers een aantal keer, maar uiteindelijk kwam de thuisclub als winnaar uit de bus. Alan van Bentem en Raymond van der Schuit hadden ieder twee goals en een assist. Bij Nijmegen scoorden RJ Reed en Ritchie van Hulten beiden twee keer.

Den Haag kwam na ruim een minuut spelen op voorsprong via Van Bentem, maar keek na ruim een kwartier spelen tegen een 1-3 achterstand aan dankzij trefers van Reed, Wessel Copier en Van Hulten. Twee van die goals werden gescoord op de powerplay. Kort na de derde Nijmeegse treffer zorgde Juryt Smid, volgend jaar spelend in het Triavium, ervoor dat de het verschil werd teruggebracht tot een goal.

De tweede periode ging daarna naar Den Haag, dat opnieuw kort na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter De Wilde wist te scoren. Raymond van der Schuit scoorde die goal en halverwege het duel zette Alan van Bentem zijn club op voorsprong. Nijmegen kwam via Reed nog een keer langszij, maar in de slotseconden van de periode zorgde Van der Schuit er met zijn tweede treffer voor dat Hijs Hokij toch met een voorsprong kon gaan rusten.

Devils kwam nog een keer langszij, met de derde powerplaygoal van de wedstrijd. Ritchie van Hulten maakte deze treffer. Maar het doelpunt van Oosterveld zeven minuten voor tijd vormde uiteindelijk het verschil tussen de beide ploegen. Kayo van Zoest kan mogelijk niet meedoen tegen Heerenveen komende vrijdag. Hij liep tegen een matchpenalty op.

Archieffoto: Robert Bos