23945651037 1fe4de6cf7 k

30 december 201701:11

Den Haag walst over Geleen heen

Den Haag zette vrijdag thuis een ferme stap richting de bekerfinale in eigen stadion door met liefst 10-1 te winnen van Geleen. Jeffrey Melissant had drie goals en drie assists. Morgen volgt de tweede wedstrijd in de best-of-three.

Geleen won de eerste face-off van het duel en had in de openingsminuut de eerste schoten op doel, maar daarmee was het al grotendeels gedaan met de offensieve dadendrang van de Limburgers in het eerste halve finaleduel tegen Den Haag. Na twintig minuten spelen keek het team van Andy Tenbult al tegen een 5-1 achterstand aan en na de tweede periode was het doelpuntenaantal van Den Haag al verdubbeld.

De Haagse ploeg was op alle facetten de betere op deze vrijdagavond voor ruim 2300 toeschouwers. Scherper in de duels, beter in de combinatie, effectiever in de transitie en dodelijker in de afronding. Geleen incasseerde al na 36 seconden het eerste tegendoelpunt, stapelde daarna fout op fout en liep tegen te veel straffen op. Zelfs een dubbele goalie-wissel bracht niet de ommekeer, al hield Michael Sterkens zijn net in de derde periode helemaal schoon.

Niet dat doelman Rowan Delil veel te verwijten viel. De eerste de beste aanval van Den Haag was een breakaway, waarbij een twee-op-een goed werd uitgespeeld voor een goal van Oliver Pataky. Die voorsprong werd na ruim acht minuten verdubbeld door een prima schot in de bovenhoek van Marco Bommezijn. Niet veel later werd het zelfs 3-0 na een onderbroken aanval van Eaters waarna Viktor Sjodin de puck precies op tijd teruglegde op Raymond van der Schuit.

De wissel van Delil naar Sterkens gaf Eaters wellicht wel heel even nieuwe energie. In ieder geval kwam de ploeg na dertien minuten iets terug in de wedstrijd. Een losvallende puck werd opgepikt, waarna doelman Fabian Schotel werd omspeeld en Jordi Laan voor de 3-1 zorgde. Het was echter maar een korte opleving. Maurice van der Schuit en Viktor Sjodin zorgden ervoor dat Den Haag met een zeer comfortabele voorsprong de rust in kon gaan.

38779947092 73caa8c4cc k

Het duurde even voor de Haagse doelpuntenmachine op gang kwam in de tweede periode. Het tempo van de wedstrijd ging omlaag en de duels werden minder fel, al liep vooral Geleen nog wel voortdurend tegen straffen aan. De resulterende powerplays werden door Den Haag prima gebruikt. Vanaf halverwege de tweede periode scoorde Melissant drie keer met tenminste Ă©Ă©n man meer op het ijs en waren ook Stace van Bentem en Donny van Musscher succesvol op de powerplay.

Daarmee bereikte Den Haag al na veertig minuten spelen de dubbele cijfers in het duel. En daar bleef het, ondanks nog een aantal goede kansen, ook bij. Melissant eindigde het duel dus met drie goals en drie assists. Raymond van der Schuit verzamelde naast zijn doelpunt ook liefst vijf assists, Viktor Sjodin tekende ook nog voor drie assists in het duel.

In een best-of-three doet de grootte van de overwinning overigens niet ter zake. Zaterdag staan de twee ploegen wederom tegenover elkaar, deze keer in Glanerbrook in Geleen. Als de thuisclub daar weet te winnen, volgt dinsdag een beslissend derde duel in Den Haag. Als Hijs van de twee wedstrijden er eentje weet te winnen, wacht de ploeg het plezier van een bekerfinale in eigen stadion. De andere halve finaleserie, tussen Heerenveen en Eindhoven, begint morgen met een wedstrijd in Thialf.

Archieffoto's: Robert Bos (Flickr)