Hys celebrate away 1112

21 november 201100:03

Door Joep Meijsen

Den Haag wint topper in Geleen

Hijs den Haag verstevigde zondagavond zijn koppositie in de eredivisie met een overwinning in overtime in de spannende topper tegen Geleen. In een sfeervol Glanerbrook was het Robin Sochan die de wedstrijd in de extra tijd besliste.

Den Haag haalde in de afgelopen zes dagen elf punten en staat daarmee nu twee punten los van Geleen en heeft bovendien nog een wedstrijd in de hand. Dinsdag speelt de regerende landskampioen in eigen huis tegen Tilburg. In Geleen moest het team van speler-coach Alexander Selivanov stevig aan de bak om twee punten mee naar huis te nemen.

Een glansrol was in de wedstrijd met weinig doelpunten en strafminuten weggelegd voor de beide goalies. Zowel Sami Heinonen als Imrich Petrik wisten hun ploeg met mooie saves voor meer tegengoals te behoeden. De wedstrijd was niet altijd hoogstaand, maar wel zeer spannend met een wisselend spelbeeld, waardoor het ruim opgekomen publiek waar voor zijn geld kreeg.

Eaters had het beste van de openingsfase, waarbij Lars van Sloun tot twee keer toe kansen kreeg om de wedstrijd open te breken. Uiteindelijk was het na twaalf minuten alsnog raak toen Shawn Collymore alert reageerde op een losvallende puck en met een handig wristshot de Slowaakse doelman van Den Haag wist te verschalken.

Vanaf dat moment begon Hijs zich nadrukkelijker met de wedstrijd te bemoeien. De ploeg hanteert ten opzichte van het begin van het seizoen een meer afwachtende stijl, waarbij de forecheck is ingeruild voor een meer afwachtende houding op de blauwe lijn bij puckbezit van de tegenstander. Tegen Geleen was het vooral de lijn van de onvermoeibare Marcel Bruinsma die het goed deed. De Nederlandse Canadees was met een goed schot zelf in de eerste periode dichtbij de gelijkmaker, maar vond Sami Heinonen op zijn pad.

De eerste powerplay van de wedstrijd viel pas na enkele minuten in de tweede periode. De vlot leidende Jean Paul de Brabander stuurde Erik Tummers naar de strafbank wegens een crosscheck. Prompt was het ook gelijk. Een schot van John Gordon kwam via de boarding terug en Jan Jaap Natte prikte raak voor zijn tiende treffer van het seizoen.

Den Haag kreeg hierna een paar goede kansen om het initiatief in de wedstrijd naar zich toe te trekken. De ploeg voerde de druk op het doel op, maar onder leiding van de sterke Ryan Burkholder bleef de defensie van Geleen overeind. Het had zelfs niet veel gescheeld of Eaters had met een voorsprong kunnen gaan rusten. John Gordon wist echter duikend in een drie-op-twee-situatie de puck van de stick van de Geleense aanvallers te tikken.

De openingsfase van de derde periode was weer voor de Limburgse gastheren. Akim Ramoul schiep met een mooie schaatsactie een goede kans, terwijl Matt Glasser in een Ă©Ă©n op Ă©Ă©n werd gestopt door Petrik. Aan de andere kant van het ijs moest Heinonen wonderen verrichten om een tweede goal van Jan Jaap Natte te voorkomen.

Acht minuten voor tijd werd de wedstrijd nog verder verlevendigd met een opstootje, waarbij verschillende spelers in het doel belandden en TJ Caig, Ryan Burkholder, Alan van Bentem en Michael Looby het met elkaar aan de stok kregen. Daarmee werd de slotfase van de wedstrijd op scherp gezet, waarbij beide teams nog kansen kregen om de wedstrijd te beslissen.

Gescoord werd er echter niet, waarna overtime de beslissing moest brengen. Dit was het moment voor Alexander Selivanov om het heft in handen te nemen en met een mooie pass de op de blauwe lijn wachtende Robin Sochan te bereiken. Het schot van de Canadees uit Abbotsford in British-Columbia werd onderweg van richting veranderd en belandde achter Heinonen.

Den Haag heeft voor dinsdag en vrijdag thuiswedstrijden tegen Tilburg en Herentals op het programma staan. Geleen mag vrijdag naar Amsterdam en wacht later in het weekeinde nog een thuiswedstrijd tegen Eindhoven om de bekercompetitie af te sluiten.