William Hendriks Nijmegen
— © Paul Nicolaassen (IJshockeyfoto.nl)

20 oktober 202208:21

Door Joep Meijsen

Devils-vrijwilliger William Hendriks (58) omgekomen

De 58-jarige ijshockeyvrijwilliger William Hendriks uit Nijmegen is deze week bij een noodlottige woningbrand om het leven gekomen.

Hendriks was een vrijwilliger zoals iedere ijshockeyclub die nodig heeft. Zorgvuldig, nuchter, trouw en nooit verzakend. De 58-jarige jurist stond ruim dertig jaar in de officialsbank bij de Nijmeegse ijshockeyclub. Daarbij zorgde hij onder meer voor de vlekkeloze administratieve afhandeling van wedstrijden. In zijn functie was hij samen met andere vaste benchmedewerkers een stabiele factor in het soms roerige Nijmeegse ijshockey.

Hendriks kwam woensdagochtend om het leven bij een brand in de hoekwoning waar hij zijn hele leven heeft gewoond. De brand heeft vermoedelijk een technische oorzaak. Beroepsmatig kwam hij als jurist op voor kwetsbare mensen, waaronder vluchtelingen. De Nijmeegse benchmedewerker Birgitte van den Akker noemt hem in dagblad De Gelderlander 'een ontzettend lieve man'. 'Ik kon hem altijd bellen als ik privéproblemen had en omgekeerd was dat ook zo.'

William Hendriks Nijmegen 2
— © Paul Nicolaassen (IJshockeyfoto.nl)

Een kenmerkend beeld van William Hendriks was dat hij voorovergebogen stond in de bank terwijl hij aandachtig luisterde naar de communicatie van de scheidsrechter over straffen of andere gebeurtenissen op het ijs, die hij daarna in zijn duidelijke handschrift op het wedstrijdformulier noteerde. In de tijd voor digitale formulieren zorgde hij er na de wedstrijden voor dat de verschillende media een kopie van het wedstrijdformulier ontvingen.

De Vereniging IJshockey Nijmegen reageert op Facebook op het plotselinge overlijden van Hendriks. 'Hij stond altijd klaar voor het ijshockey in Nijmegen, vooral in de bench. Hij genoot er ook van om ons te helpen en wij hebben van hem genoten. Wij zijn hem enorm dankbaar voor zijn hulp al die jaren.'

IJshockey Nederland wenst iedereen die het Nijmeegse ijshockey een warm hart toedraagt, familie en vrienden van William Hendriks sterkte met het verwerken van dit verlies.

William Hendriks Nijmegen 3
— © Paul Nicolaassen (IJshockeyfoto.nl)