Whats App Image 2019 05 04 at 14 27 48

4 mei 201914:45

Door Joep Meijsen

Doek valt voor Oranje tegen stug Roemeni√ę

Nederland streed voor wat het waard was op zaterdag tegen Roemeni√ę, maar kwam uiteindelijk aanvallend tekort tegen een stugge tegenstander. De Roemenen sloegen twee keer toe op de powerplay en scoorden in het lege net voor een 3-1 overwinning. Levi Boer scoorde de enige Oranje-treffer.

Na Eindhoven 2015 en Belfast 2017 is er opnieuw degradatie voor Oranje. De manschappen van bondscoach Doug Mason konden offensief onvoldoende een vuist maken tegen Roemeni√ę, dat door de winst op Oranje kampioen is en promoveert. Nederland werkte hard en won veel duels, maar kwam tot maar vijftien schoten op doel in de wedstrijd. Het bleef wel lang spannend in Tallinn en Nederland ontwikkelde in de slotfase nog wel wat druk.

'Het is een stugge ploeg, dat zagen we in eerdere wedstrijden ook al. Tegen de andere ploegen hebben ze het ook heel goed gedaan, misschien zelfs wel boven vewachting. Ze spelen heel erg in structuur en ze maakten het ons erg lastig', analyseerde captain Joey Oosterveld na de wedstrijd. 'We hebben tot de laatste seconden geprobeerd iets af te dwingen, maar mocht helaas niet zo zijn.'

Foto's: Marco Spelten (www.actiefotografie.nl)

Whats App Image 2019 05 04 at 13 27 52

Vroege achterstand

Oranje wist voor de wedstrijd dat tenminste één punt nodig was om kans te maken op lijfsbehoud. Alleen bij winst in reguliere speeltijd zou de ploeg volgend jaar zeker weer in Division IB spelen. Duidelijk was ook dat het een lastige kluif zou worden tegen een tegenstander die de verrassing van het toernooi was en in overtime had gewonnen van toernooifavoriet Polen.

Nederland kwam al vroeg op achterstand te staan in de wedstrijd. Ryan Collier werd vanwege een late hit naar de strafbank gestuurd door de Franse scheidsrechter Geoffrey Barcelo en Roemeni√ę sloeg direct toe met een schot van afstand dat door Gergo Biro van richting werd veranderd. Het duurde in de eerste periode minuten voordat Oranje het eerste schot op doel kon lossen, iets wat kenmerkend werd voor de wedstrijd. De beste kans van de eerste periode was voor Giovanni Vogelaar die met een solo-actie tot bij het doel kwam, maar stuitte daar op doelman Zoltan Toke.

Nederland liep in de openingsperiode tegen vier straffen op, wat de ploeg niet hielp. Op de enige eigen kans met een man meer op het ijs, slaagde Oranje er niet om potten te breken, maar een achterstand van 1-0 na de eerste periode was zeker niet onoverbrugbaar tegen een Roemeni√ę dat wist dat het bij winst in reguliere speeltijd op zeker de promotie kon veiligstellen.

Whats App Image 2019 05 04 at 14 27 47

Nog een powerplay goal

De vierde straf in de eerste periode werd Nederland echter alsnog fataal. Deze liep door in de tweede periode en Attila Goga wist Martijn Oosterwijk te kloppen voor de 2-0. Het vormde de inleiding voor een periode in de wedstrijd waarin het Nederlands team veel onder druk stond, waardoor een verdere achterstand waarschijnlijker was dan een aansluitingstreffer. Die kwam echter in de slotfase van de periode toch. Jasper Nordemann won een belangrijk duel en Levi Boer toonde een neusje voor het net door van dichtbij handig binnen te schieten. Ineens was er weer perspectief voor Nederland.

In de slotperiode van de wedstrijd had Nederland meer puckbezit en was de ploeg vaker te vinden in het aanvalsvak. Een langdurige powerplay waarbij Nederland zo'n vier minuten met een man meer op het ijs stond bood misschien wel het beste perspectief voor een gelijkmaker. De organisatie van Roemeni√ę stond echter simpelweg te goed voor Nederland om door te breken. Als ultieme maatregel haalde bondscoach Mason zijn doelman al 2,5 minuut voor tijd van het ijs.

Whats App Image 2019 05 04 at 13 27 54

Nederland perste er met de extra man op het ijs nog een offensief uit en kwam een paar keer gevaarlijk in de buurt van het net. Een verloren duel aan de boarding zorgde er echter na driekwart minuut voor dat Balasz Peter de puck kon wegwerken en deze uiteindelijk in het net zag verdwijnen voor de 1-3. Nederland bleef het daarna nog wel proberen, maar na het laatste fluitsignaal was de conclusie onvermijdelijk dat Oranje het opnieuw in Division IIA moet gaan proberen.

Captain Joey Oosterveld was na afloop toch trots op zijn ploeg. 'De jongens die hier waren hebben vol motivatie en vol enthousiasme alles gegeven. Het is jammer dat het niet genoeg was.' Voor Oranje rest een terugkeer naar Division IIA. Over enkele weken wordt duidelijk waar het WK gehouden gaat worden.

Whats App Image 2019 05 04 at 14 27 49