Oranje Japan Friendly Idzenga actie 2017

5 april 201907:01

Door Joep Meijsen

Doelman Sjoerd Idzenga stopt met ijshockey

Doelman Sjoerd Idzenga van Heerenveen Flyers en Oranje zet een punt achter zijn ijshockeyloopbaan. De 30-jarige goalie gaat zich volledig richten op zijn werk als vrachtwagenchauffeur.

'Eigenlijk wil ik helemaal niet stoppen met ijshockey. Maar mijn werk is helaas niet te combineren met ijshockey op dit niveau', vertelt de doelman zelf over zijn besluit om te stoppen. Hij speelde dertien seizoenen in het eerste team, op twee zeer korte uitstapjes na was hij sinds hij op zijn derde jaar begon met ijshockey louter actief voor de veelvoudige landskampioen uit Friesland.

Vooral de afgelopen jaren boekte Idzenga successen. Hij werd twee keer Nederlands kampioen, veroverde twee keer de nationale beker, won het kampioenschap in de Beneliga en speelde een belangrijke rol in het succes van het Nederlands team bij de promotie in het Spaanse Jaca terug naar Division IB. Hij werd in 2016 en 2017 uitgeroepen tot de beste doelman van de Nederlandse competitie, wat hem twee keer de Gobel-De Bruyn Trofee opleverde.

Foto's: Marco Spelten, Jan Hofstede

Awards 2017 Sjoerd Idzenga

Voor Idzenga begon het einde te naderen met zijn opleiding tot vrachtwagenchauffeur. 'In de afgelopen anderhalf jaar ben ik via een uitzendbureau aan het werk geweest. Ik heb altijd aangegeven als ik een vaste baan kan krijgen, dat ik dan stop met ijshockey. En die tijd is nu aangebroken', vertelt hij aan het mediateam van Heerenveen.

Helemaal hangt hij zijn schaatsen nog niet aan de wilgen. 'Volgend seizoen zal ik nog wel eens een training mee gaan doen. Misschien bij het eerste team, of bij een lager team. Maar ik wil de jeugd absoluut niet in de weg staan.' Hij verwacht het ijshockey wel enorm te gaan missen. '

Alles wat erbij hoort. De wil om te winnen. De adrenaline. De voorbereiding op een wedstrijd. De busritten. De kleedkamer. Je wordt heel close met je teamgenoten en bent een vriendengroep. Dat ga ik erg missen.'

Lees het uitgebreide interview met Idzenga op de website van Unis Flyers >>>