Nl vs fr celebrate 080214

8 februari 201423:58

Door Joep Meijsen

Dubbelslag Wurm helpt Oranje

Het Nederlands team nam zaterdag in Eindhoven revanche voor de nederlaag tegen Frankrijk A een dag eerder. Ronald Wurm scoorde twee keer namens Nederland en Jeffrey van Iersel nam een treffer voor zijn rekening in een 3-1 zege.

Met ruim twaalfhonderd toeschouwers was het ijsstadion in Eindhoven lekker gevuld voor de tweede oefeninterland van het Nederlands team tegen Frankrijk. Kemphanen had ook veel werk gemaakt van de organisatie, onder meer door enkele honderden kaartjes collectief te verkopen aan de lokale High Tech Campus.

Het publiek dat wellicht voor het eerst naar ijshockey kwam kijken kreeg een snelle en redelijk attractieve pot ijshockey te zien waarin Frankrijk de betere ploeg was in de openingsperiode, Nederland in de tweede periode het initiatief greep en de laatste twintig minuten de overwinning veiligstelde. De wedstrijd gaf vooral ook Chris Eimers een betere indruk van het niveau van een aantal jonge debutanten op internationaal niveau.

Frankrijk eindigde de eerste periode met een straf tegen en schoot de puck iets te wild weg vroeg in de tweede doorgang om tegen een extra straf aan te lopen. Op de powerplay was het Mickey Bastings die met een goede pass Ronald Wurm in positie bracht voor de openingstreffer in de wedstrijd. Tien minuten later was het weer raak en opnieuw was het Hijs-aanvaller Wurm die de trekker overhaalde.

In een uitbraak kon Wurm kiezen tussen een pass of een schot en koos vanaf rechts voor het doel voor die laatste optie en zag zijn schot achter de Franse doelman belanden. Een derde Oranje-treffer werd door scheidsrechter Sterkens na een review afgekeurd, waardoor de wedstrijd toch spannend bleef. Helmaal toen Frankrijk vier minuten voor tijd via Joris Bedin de marge verkleinde tot één.

De jacht op de gelijkmaker werd twee minuten later verstoord door een straf tegen Pierre Crinon. In die powerplay was het de opgeschaatste Jeffrey van Iersel die op de rebound raakschoot en de overwinning definitief bij Nederland bracht.

Twee treffers dus voor Oranje op de powerplay. Vlak voor die treffer van Van Iersel nam Nederland de time-out, waarin assistent-coach Mark Pederson in eerste instantie het woord nam. Pederson: 'We hebben die powerplay doorgesproken. Chris en ik kijken natuurlijk samen naar alle situaties, maar ik bemoei me in de onderlinge taakverdeling wat meer met de powerplay.'

Voor Pederson betekende dit weekeinde een terugkeer naar Nederland na zijn seizoen in Tilburg. 'Ik heb altijd contact gehouden met Theo van Gerwen en het is mooi om hierbij betrokken te zijn. Ik heb vandaag een aantal oude bekenden in actie gezien en een aantal nieuwe gezichten. Het waren heel nuttige wedstrijden om te kijken hoe een aantal spelers ervoor staan.'

Pederson is intussen als coach werkzaam in Denemarken. 'Denemarken heeft spelers in de NHL en in Europese topcompetities. Dat is natuurlijk onvergelijkbaar met Nederland. Maar als je het niveau in Nederland vergelijkt met de Deense spelers in de Deense competitie dan is dat redelijk gelijkwaardig. Ik denk dat de Deense spelers qua schaatsen en techniek verder zijn, maar Nederlandse ijshockeyers lijken verder te zijn met hun ijshockey-iq', aldus Pederson.

Nederland hervat de komende weken de competitie weer. De opbouw naar het wereldkampioenschap in Litouwen begint daarna. Voor coach Eimers is het even afwachten welke spelers allemaal beschikbaar zijn. 'Vorig jaar hadden we een grote voorselectie, maar na afmeldingen hielden we precies 23 spelers over. Dat is best vergelijkbaar met de jaren dat ik zelf als ijshockeyer in Oranje speelde. Eigenlijk hadden we alleen bij het WK in Eindhoven in 2005 écht de sterkste opstelling.'

Vooral de defensie baart Eimers toch enigszins zorgen. 'De aan- of afwezigheid van een aantal spelers bepaalt of je meedoet om promotie of tegen degradatie moet spelen', concludeert hij nuchter. Aanvallend lijkt hij het zonder competitie-topscorer Raphael Joly te moeten doen. 'Daar hebben we een afmelding van gehad. Hij heeft geen reden gegeven.'

Ook de beschikbaarheid van spelers uit het buitenland als Jamie Schaafsma en Mitch Bruijsten is nog een vraagteken vanwege competitieverplichtingen. Wel hoopt Eimers dat Steve Mason, tegenwoordig actief in Zwitserland, en de op collegeniveau spelende Nardo Nagtzaam in Litouwen deel uitmaken van e selectie.