Trappers vs dortmund 180911

22 september 201408:50

Door Joep Meijsen

Duitse koers krijgt vorm

Het Nederlandse ijshockey richt het gezicht richting Duitsland. De eerste gesprekken over nauwere samenwerking volgend jaar staan al op het programma, terwijl dit jaar mogelijk al een cup wordt gespeeld met drie teams uit de Oberliga-West.

Duisburg, Essen en Herner EV zijn de drie Duitse teams die serieuze interesse hebben om al dit jaar gestructureerd tegen de teams uit de Eredivisie te spelen. Uit twee poules van vier teams moeten twee winnaars komen die een finale gaan spelen, zo lijkt het nu. Belangrijk is nog dat zowel in de Nederlandse als de Duitse speelkalender ruimte voor de cup gevonden moet worden. Welke naam de cup gaat krijgen, is ook nog niet duidelijk.

De cup is vooral een initiatief van de clubs in de Eredivisie, die op zoek zijn naar meer variatie in het programma voor dit jaar. Volgend jaar denken in ieder geval Tilburg en Heerenveen serieus aan een definitieve overstap naar de Oberliga West. Hierover spreekt de Nederlandse ijshockeybond inmiddels met de nieuwe Duitse bondsvoorzitter Franz Reindl om de mogelijkheden te onderzoeken.

De ingewikkelde structuur van de Oberliga, waarbij de competitie in West door een regionale organisatie wordt opgezet in plaats van door de Duitse bond, maar vervolgens de strijd om promotie naar DEL 2 juist wel weer onder de bond valt, is een van de complicerende factoren bij de overstap van Nederlandse teams.