Eaters vs Hijs 2017 juichen

31 december 201702:22

Door Joep Meijsen

Eaters dwingt derde duel af

Eaters dwong zaterdagavond in een klassiek bekerduel een beslissende derde wedstrijd af in de halve finaleserie tegen Den Haag. Lars van Sloun scoorde in overtime het winnende doelpunt.

Play-off-ijshockey blijft een eigenaardig beestje. Op vrijdagavond walste Den Haag op eenvoudige wijze over Geleen heen. Een dag later stond er op eigen ijs een heel ander Geleen. De Limburgers knokten voor iedere meter ijs en leken lange tijd af te stevenen op een overwinning in de reguliere speeltijd. Met de goalie van het ijs zorgde Jurryt Smid echter alsnog voor een Haagse gelijkmaker. Het bleek echter uiteindelijk uitstel van executie.

Het was Ă©chte bekerwedstrijd. In een lekker gevulde hal, inclusief veel meegereisde fans uit Den Haag, voerden de twee teams een spectaculaire opvoering uit. Wellicht geen technisch hoogstaand ijshockey, maar wel een ontmoeting gespeeld op het scherpst van de snede en geen seconde saai. Den Haag kreeg daarbij overigens genoeg mogelijkheden om de wedstrijd een ander verloop te geven, maar anders dan op vrijdag was Den Haag nu niet succesvol tijdens de verschillende mogelijkheden met een man meer op het ijs, inclusief verschillende dubbele powerplays.

Eaters vs Hijs 2017 Hijs scoort

Geleen begon agressief aan de wedstrijd en werd al snel beloond. Een pass voorlangs van Lars van Sloun kwam via het been van Joey Geurts achter doelman Fabian Schotel terecht. Dit gebeurde op de powerplay na een vroege straf tegen Bas Britstra en het was de start waar Eaters waarschijnlijk op had gehoopt. Hoewel de ploeg af en toe wellicht iets te agressief speelde, met als gevolg enkele onnodige powerplays tegen en een game misconduct tegen Glenn Bakx, werd de voorsprong met verve verdedigd. De thuisclub werd daarbij geholpen door een sterke wedstrijd van doelman Rowan Delil, die enkele beslissende reddingen verrichtte.

Het duurde tot halverwege de wedstrijd voordat de tweede treffer van de ontmoeting viel en weer was het Geleen dat een powerplay goed benutte. De puck werd goed voorlangs gespeeld en Jord Smit kwam op tijd ingereden om de puck het net in te werken en zijn ploeg meer ruimte te geven om te ademen. Heel lang duurde dat trouwens niet. Ruim drie minuten na de goal van Smit kon Delil in eerste instantie nog redding brengen, maar was het uiteindelijk Raymond van der Schuit die de puck binnen kon schuiven.

Eaters speelde in de derde periode met meer discipline en gaf Den Haag relatief weinig kans op de gelijkmaker. Met een schot op de paal was Eaters zelfs wellicht nog het dichtstbij een doelpunt. De gelijkmaker viel echter toch nog. Chris Eimers had zijn doelman al naar de kant gehaald toen Jurryt Smid vanuit de draai met een snoeihard schot voor de 2-2 zorgde, waardoor de overtime noodzakelijk werd.

Die duurde niet lang. In de drie-op-drie kreeg Den Haag de eerste kans om een aanval op te zetten, maar de puck werd ingeleverd en een scherpe pass van Slawomir Krzak bood Lars van Sloun de mogelijkheid door te schaatsen richting het doel van Fabian Schotel. De 27-jarige aanvaller liet zich dit buitenkansje niet ontgaan en schoot de serie naar een derde duel.

Dit betekent dat Den Haag en Geleen op dinsdag 2 januari om 20.30 uur opnieuw tegenover elkaar staan om te bepalen wie er op 4 februari de finale mag spelen in De Uithof. In de andere serie staat het na vanavond 1-0 in het voordeel van Heerenveen.

Foto: Jan Hofstede

Eaters vs Hijs 2017 kans Den Haag