Eaters vs Flyers 11102025

12 oktober 201506:53

Door Joep Meijsen

Eaters is Flyers de baas in Aken

Geleen sloeg zondagavond in de bekerwedstrijd tegen Heerenveen vroeg zijn slag en gaf dit voordeel in het restant van de wedstrijd niet meer uit handen. Tom Marx had twee goals en een assist voor de Limburgers.

De wedstrijd werd vanwege de aanhoudende technische problemen in de ijshal in Geleen gespeeld in Aken. Hoewel fileleed de trouwe fans van Eaters behoorlijk in de weg zat, waren er uiteindelijk toch nog zo’n vierhonderd toeschouwers. Die werden echter wel verwend met een aantrekkelijke wedstrijd en een mooie overwinning.

Het eerste de beste schot op doel was raak. Na 26 seconden zorgde Tom Marx voor de eerste goal en de aanvaller uit eigen opleiding deed dit na bijna vijf minuten spelen nog een keer over in een eerste periode die duidelijk voor Geleen was. Pas in de slotfase van de periode kwam Flyers sterker opzetten, maar zonder dat dit tot succes leidde.

Dat gebeurde wel in de tweede periode, de sterkste fase voor Heerenveen in de wedstrijd. Tony Demelinne scoorde het doelpunt dat Flyers weer uitzicht gaf op een goed resultaat. Dit werd echter niet doorgezet en in de laatste twintig minuten van het duel werd Flyers afgetroeft op snelheid.

Akim Ramoul breidde de voorsprong verder uit na een mooie counter, terwijl Don Geerts de marge tien minuten voor het einde verder uitbouwde. Hoewel Valentijn Bouten 3,5 minuut voor tijd nog iets terugdeed, moest Flyers zonder punten terug de bus in naar Friesland.

Dit was onder meer te danken aan een prima optreden van de 22-jarige Rowan Delil in het doel bij Eaters. De goalie uit de eigen jeugdopleiding van Geleen vormde een behoorlijke sta-in-de-weg voor de Heerenveense aanvallers met een reeks prima reddingen.

Delil zit al sinds het seizoen 2008-09 regelmatig bij de selectie van Eaters. In die jaren had hij goalies als Benjamin Finkenrath, Patrick Martin en vooral Sami Heinonen voor zich. De tijd dat Geleen met twee goalies uit de eigen jeugdopleiding werkte voor het eerste team ligt ver terug. Nu geeft de club het vertrouwen aan het duo Delil en Verhulst.

‚ÄėHet niveau in de de BeNeLiga is iets lager en dat helpt mij en anderen denk ik wel om een kans te krijgen‚Äô, zei Delil na afloop van de overwinning op Heerenveen. ‚ÄėAl heb ik ook veel geleerd van de imports met wie ik samen heb gespeeld.‚Äô

Tot nu toe heeft de doelman een plezierig gevoel over het seizoen. ‚ÄėHet gaat goed. Het is vooraf een moeilijk in te schatten competitie, omdat er zoveel teams meedoen waarvan we eigenlijk niet veel weten. Vandaag tegen Heerenveen was wat dat betreft een mooie test. We hebben een leuke ploeg die hard werkt en onderling veel plezier heeft.‚Äô

Het is vooralsnog echter geen makkelijk seizoen voor Geleen, vanwege de problemen met de eigen ijshal. ‚ÄėHet is vervelend dat we niet in de eigen hal kunnen trainen. We trainen bovendien maar twee keer per week nu in plaats van drie keer‚Äô, zegt Delil. De hal in Aken was voor hem niet helemaal nieuw. ‚ÄėIk heb hier wel wedstrijden gespeeld toen ik een stuk jonger was. Ik wist dat er geen plexiglas was, maar netten. Dat is anders spelen. Bij netten valt de puck omlaag en bij glas schiet hij door. Daar kon ik me op voorbereiden.‚Äô

Voor Eaters is het gebrek aan een eigen hal een naar probleem. De club moet extra kosten maken voor het huren van ijs elders. Bovendien zal de reis naar Aken ongetwijfeld ten koste zijn gegaan van het aantal bezoekers en daarmee de recette. De club maakte bovendien extra kosten door bussen te laten rijden voor seizoenkaarthouders en andere supporters. Allemaal kosten die niet in de begroting zitten.

Volgende week zaterdag staat het volgende thuisduel op het programma voor Geleen, tegen Turnhout. Die wedstrijd zal in ieder geval niet in Aken worden gespeeld. Daar is op zaterdagavond discoschaatsen.

Foto's: Jan Hofstede

Eaters vs Flyers 11102025 Delil