Eaters teampic rbs win 1617

25 september 201618:14

Eaters pakt eerste prijs van het seizoen

Eaters Geleen heeft verrassend de strijd om de Ron Bertelingschaal gewonnen door Heerenveen Flyers met 4-3 te verslaan. Lars van Sloun tekende vijf minuten voor tijd voor de winnende treffer.

Eaters win dressingroom pic 240916

Aantrekkelijke wedstrijd

Beide ploegen zorgden voor een aantrekkelijke tiende uitvoering van de Ron Bertelingschaal. Het begin van de wedstrijd was overduidelijk voor Geleen dat scherp aan de wedstrijd begon. Yan Turcotte kreeg na bijna twee minuten de eerste straf van het seizoen van referee Pascal Keus. Veertig seconden later mocht ook Pippo Limnell naar de strafbank. In de daaropvolgende powerplay sloeg Geleen toe net voordat Turcotte terug mocht. Een afstandsschot van de Poolse verdediger Slawomir Krzak vloog achter Sjoerd Idzenga in het net. De puck leek onderweg nog aangeraakt te worden maar de Pool kreeg het doelpunt achter zijn naam

Heerenveen werd pas wakker na een minuut of acht. Toch kreeg Eaters nog wel een paar kansen via Lars van Sloun. In de twaalfde minuut mocht van Sloun zelfs alleen af op Idzenga maar wist de Friese goalie niet te passeren. Heerenveen bleef verder aandringen en ook de ploeg van Mike Nason scoorde tijdens hun eerste powerplay. Flyers wist de Limburgse verdediging te verrassen en Yan Turcotte kreeg alle ruimte om de 1-1 binnen te schieten.

Daarna wist Flyers echter geen afstand te nemen van Geleen mede dankzij een zeer sterke Rowan Delil in het doel voor Geleen.

Eaters berteling bakx rbs uitreiking 260916

Dominant Flyers

In de tweede periode domineerde Heerenveen vanaf het eerste fluitsignaal. Het was dan ook geen verrassing dat de nieuwe Canadese aanvaller Cory Macintosch voor de 1-2 zorgde. Daarna wist Flyers echter geen afstand te nemen van Geleen mede dankzij een zeer sterke Rowan Delil in het doel voor Geleen. Aan de andere kant verraste de nieuwe Finse verdediger Joonas Huovinen goalie Idzenga met een op het oog houdbare inzet. Tot overmaat van ramp voor Flyers, kwam Geleen vlak voor de pauze ook nog op voorsprong via Jeffrey Mens.

Voor Mens was het zijn comeback in de ploeg na een jaar afwezigheid. ‘Het is goed om weer terug te zijn, al is het nog even wennen aan de spelsituaties. Voorlopig gaat het goed’, zei de speler die de wedstrijd eindigde met een goal en twee assists na afloop van de wedstrijd. ‘Ik wilde zelf graag weer spelen. Ik kwam vorig jaar toch nog regelmatig kijken en het begon weer te kriebelen. Nu probeer ik het met mijn maatschappelijke carrière als assistent-accountant te combineren. Is wel zwaarder. Dit was wel een geweldig begin voor ons.’

De spanning werd in de laatste periode nog verder opgevoerd. Na zeven minuten bracht Marco Postma zijn ploeg weer op gelijke hoogte: 3-3. Postma deed het helemaal alleen door het aanvalsvak binnen te schaatsen en Delil te verschalken met een schot over de stick van de Geleense goalie. Een paar minuten eerder was Geleen dichtbij de 4-2. Luca Heutmekers was met een snelle uitbraak op weg naar Idzenga maar werd onderuitgehaald door Kenny Welles. Ondanks protesten kreeg Eaters geen penalty shot maar moest Welles twee minuten zitten.

Eaters mens jeffrey smile home 250916

De beslissing

Het beslissende doelpunt viel zes minuten voor tijd en was een perfect uitgespeelde powerplay goal. Flyers leek de puck uit het vak te krijgen maar Eaters wist toch een aanval op te zetten. Na een paar snelle passes werkte Lars van Sloun de puck achter Idzenga voor de 4-3.

Een slotoffensief van Heerenveen bleef voor een groot gedeelte uit. Yan Turcotte liep met nog iets meer dan twee minuten te spelen tegen een straf op. Uit frustratie werkte Turcotte daarna ook nog Jord Smit tegen de grond zodat de Canadees met twee straffen naar de strafbank moest.

Eaters hield stand en legde daardoor voor het eerst beslag op de Ron Bertelingschaal. Heerenveen zal dus minimaal een jaar moeten wachten om deze prijs voor het eerst binnen te slepen. Na het laatste fluitsignaal schoot het geluidsniveau verder omhoog in Glanerbrook. Door het mooie weer buiten zat de hal wat minder vol, maar nergens in Nederland wordt een overwinning luider gevierd dan in Geleen.

Ik had van tevoren al gezegd, het gaat een mooie dag worden in Geleen.

— Coach Jacq Geurts van Geleen

De reacties

Coach Jacq Geurts van Geleen was na afloop een tevreden man. ‘We hebben een grotendeels nieuwe ploeg. Het is nog de beginfase en we zijn nog zoekende, maar de strijdlust van de ploeg was vandaag dik in orde. We hebben gevochten voor elkaar, echt top. Hard werken voor een mooi resultaat. Ik had van tevoren al gezegd, het gaat een mooie dag worden in Geleen.’

Zijn collega Mike Nason zag zijn team vooral te veel kansen missen. ‘We hadden meer dan vijftig schoten op doel. Dat is op zich positief, maar we maakten de kansen niet voldoende af. Het is nog vroeg in het seizoen, we staan pas twee weken op het ijs. Na zo’n nederlaag voelt op zich niets heel positief, maar ik denk dat we als ploeg nu verder zijn dan vorig jaar op dit tijdstip.’