Eaters teampic rbs win 1617

24 september 201722:02

Eaters verrast Flyers opnieuw

Limburgers winnen na penalty shots

Voor het tweede jaar op rij heeft Eaters Geleen de Ron Bertelingschaal gewonnen. Ditmaal won Geleen na het nemen van penalty shots. Vadim Gyesbreghs scoorde het winnende penalty shot.

Eaters Geleen en Heerenveen Flyers maakten er net als vorig seizoen een spannende pot ijshockey van tijdens de strijd om de Ron Bertelingschaal. Al in de eerste periode viel er voor de bijna 900 toeschouwers in Glanerbrook genoeg te zien. Een hoog tempo en enthousiaste checks zorgden voor een aantrekkelijk schouwspel. Zoals zo vaak aan het begin van een nieuwe seizoen, moesten beide ploegen nog even wennen waardoor het wel soms rommelig was. Ook vielen er de nodige straffen waardoor referee Ramon Sterkens het nodige te doen had. Sterkens kreeg voor de wedstrijd nog de Wim Kuit-trofee uitgereikt als beste official van het afgelopen seizoen.

De thuisploeg pakte verrassend een 2-0 voorsprong in de eerste periode. In de achttiende minuut zorgde Slawomir Krzak voor het eerste doelpunt van het seizoen op aangeven van de nieuwe Belgische versterkingen Maxime Pellegrims en Vadim Gyesbreghs. Nog voor de eerste pauze scoorde Gyesbreghs zijn eerste doelpunt in dienst van Geleen.

Na de pauze kreeg Flyers direct al een kans op de aansluitingstreffer. Tijdens een Friese powerplay kreeg captain Tony Demelinne twee grote kansen, maar goalie Rowan Delil hield zijn doel nog schoon. Halverwege de periode moest Delil alsnog capituleren. De Slowaak Adam Bezak dook op voor de neus van Delil en tilde de puck in het net voor de 2-1. Na 35 minuten kwam Heerenveen langszij. Pippo Limnell, de kersverse winnaar van de Wil van Dommelen-trofee, schoot raak vanaf de zijkant na een goede Friese combinatie.

Aan het begin van de derde periode kwam de thuisploeg weer op voorsprong. Kai Willems verraste Sjoerd Idzenga met een inzet vanaf de zijkant. Flyers moest dus weer een achterstand ongedaan zien te maken. Drie minuten voor tijd kreeg Heerenveen een uitgelezen kans toen doelpuntenmaker Willems voor twee minuten naar de strafbank moest. De daaropvolgende powerplay leverde echter niets op voor Flyers. De bezoekers bleven wel het Limburgse doel bestoken met een furieus slotoffensief.

In de slotminuut kreeg Flyers een tweede powerplay nadat Pellegrims tegen een straf opliep. Dertien seconden voor het einde van de reguliere speeltijd schoot Yan Turcotte de 3-3 binnen waardoor een overtime nodig was. Ook in 2012 was een verlenging nodig in de strijd om de Ron Bertelingschaal. Toen ging Geleen in overtime onderuit tegen Den Haag na een doelpunt van Raphael Joly. Ditmaal vielen er geen doelpunten ondanks dat beide teams een powerplay kregen.

In de shootout bleek Geleen uiteindelijk het sterkste. Vadim Gyesbreghs zorgde voor het winnende penalty shot nadat goalie Rowan Delil het laatste penalty shot van Flyers wist te stoppen.