ED GIJS Tigers 191019

22 oktober 201913:00

ED: Amsterdam wint topper van Groningen

In de Eerste Divisie won Amsterdam Tigers de kraker tegen GIJS Groningen. Ook de andere ploegen zonder puntverlies Nijmegen Devils 2 en Eindhoven Kemphanen bleven ongeslagen dit weekend. Nijmegen won ruim van Den Bosch en Eindhoven versloeg in eigen huis het Toekomstteam van UNIS Flyers.

GIJS Groningen – Amsterdam Tigers

Voor beide ploegen was dit affiche een mooie krachtmeting. Amsterdam verloor nog geen punt dit seizoen en Groningen verloor tot nu toe alleen van Yeti’s Breda. De 400 toeschouwers in Kardinge zagen dan ook een spannend duel waarin de thuisploeg laat in de eerste periode op voorsprong kwam. Sebastiaan Snijder wist goalie Jeremy Borgman te verschalken voor de 1-0.

In de tweede periode sloeg Amsterdam toe. Al binnen een minuut zorgde captain Calvin Pohlman voor de gelijkmaker. Na acht minuten volgde de 1-2 van Michael Mackie-Kwist op de powerplay nadat de Litouwse international Tomas Krukovski twee minuten had gekregen voor charging. Groningen kwam daarna weer langszij en scoorde ook met een man meer op het ijs. De 25-jarige verdediger Mike Groenhof schoot de gelijkmaker binnen. Toch gingen de Amsterdammers met een voorsprong de laatste periode in. Lance van Duin scoorde in de slotminuut van de tweede periode unassisted de 2-3.

De Groningers kwamen in de 46e minuut nogmaals langszij via de Duitser Alexander Zimbelmann. De goal viel net na het verstrijken van een Amsterdamse straf voor Mick Vastenhouw. Acht minuten voor tijd pakte Amsterdam opnieuw en ditmaal definitief de voorsprong. De pas 17-jarige Jim Vorster scoorde op de powerplay met een rebound de 3-4 voor Tigers. Tigers overleefde daarna nog een penalty kill van 5 minuten nadat Rocco van Hoorn een major plus game misconduct kreeg wegens kneeing. In een enerverende slotminuut miste Michael Mackie-Kwist eerst nog een penalty shot, daarna maakte Julian Berteling met een empty netter een einde aan de Groningse hoop op een gelijkmaker. Voor Berteling was het zijn eerste wedstrijd van het seizoen nadat de 27-jarige aanvaller vorig jaar een ijshockeysabbatical had genomen.

Door de overwinning staat Amsterdam nu ruim aan kop in groep B met 12 punten uit 4 wedstrijden. Groningen volgt als nummer twee op de ranglijst op zes punten afstand.

Overige wedstrijden poule B

Utrecht Dragons kwam op gelijke hoogte met Groningen nadat de Utrechters met 3-6 wonnen van OrangeGas Capitals Leeuwarden. Utrecht verspeelde nochtans een 1-3 voorsprong in Friesland. David Bartos scoorde tweemaal namens Capitals in de derde periode om zodoende terug te komen tot 3-3. In de laatste twee minuten scoorde Utrecht echter driemaal om de drie punten alsnog mee te nemen naar de Domstad. Dylan Collard scoorde de belangrijke 3-4 en daarna waren ook Bart van Roosmalen en international Nicky Collard nog trefzeker.

In de derby tussen Hijs Hokij Den Haag 2 en Zoetermeer Panters 2 vielen genoeg goals te zien. Beide ploegen hadden voor dit weekend nog niet weten te winnen. Den Haag pakte via Jelle Kronenburg tot tweemaal toe een voorsprong in de eerste tien minuten van de wedstrijd. Zoetermeer wist telkens terug te komen dankzij goals van Ardin Yarul Azir en Ricardo Arendse. De Haagse formatie ging wel de kleedkamer in met een 4-2 voorsprong, Zoetermeer had geen antwoord op de goals van Kevin Bik en Thomas van Wissen. Na de pauze liep Hijs ver weg van Zoetermeer en won uiteindelijk met 10-3. Jelle Kronenburg scoorde in totaal vier treffers en Ben Rurup was goed voor twee goals.

ED Capitals Dragons 1910
— © A. Okkema

Eindhoven Kemphanen – UNIS Flyers Toekomstteam

Heerenveen reiste af naar Eindhoven met een zeer smalle selectie. Flyers moest het onder andere doen zonder de belangrijke aanvaller Joey de Jong en verdediger Jeremy ten Brink. Toch kwamen de Friezen in de zesde minuut brutaal op voorsprong dankzij een goal van clubtopscorer Jari Hiemstra. Het was voor Hiemstra alweer de vierde goal in drie wedstrijden. Zijn goalie Fabienne Gooijer wist haar doel schoon te houden tijdens de eerste periode waardoor Flyers verrassend ging rusten met een 0-1 voorsprong.

Eindhoven kon dit weekend weer beschikken over twee teruggekeerde spelers: Ricky van den Boom en Kayo van Zoest. Van den Boom schoot in zijn seizoensdebuut de gelijkmaker raak na bijna 25 minuten spelen. Kemphanen-goalie Lisa Daams was daarna belangrijk door een penalty shot van Flyers te stoppen. Al snel na het gemiste penalty shot, schoot Koen Bakker de 2-1 voor Eindhoven binnen. In de laatste vijf minuten van de periode liep Eindhoven nog uit naar 4-1 door goals van Rastislav Veres en Branko Dijstelbloem. Het slotakkoord was tien minuten voor tijd ook voor Veres. Hij bepaalde met zijn achtste goal in drie wedstrijden de eindstand op 5-1.

Overige wedstrijden poule A

Dordrecht Lions won vrijdagavond al de lastige uitwedstrijd tegen Tilburg Trappers 3 met 3-6. Lions kwam na acht minuten op voorsprong via Nikita Kamyshev. In de tweede periode bouwde Lions de voorsprong uit naar 0-3 door goals van Tim Kok en Thierry Hartmann. Jayson Bruurs zette halverwege de wedstrijd Trappers op het scorebord maar Levy Galjaard wist shorthanded de marge weer op drie te krijgen. Lions zou in totaal twee game misconducts krijgen (Nigel Galjaard en Exan de Rave). Ook coach Don Galjaard haalde het einde van de wedstrijd niet en kreeg een game misconduct wegens abuse of officials.

In de slotperiode kwam Tilburg tot tweemaal toe terug tot een verschil van twee goals maar telkens wist Lions ook weer te scoren. Routiniers Angelo van Hulten en Don Nichols zorgden voor de Tilburgse doelpunten en namens Dordrecht waren Floris Veenhuizen en Sirio Barone de goalgetters.

Yeti’s Breda won met 3-5 van Smoke Eaters Geleen. Danny Donders scoorde tweemaal voor Breda en ook Luuk Brekelmans, Thijs Voorn en Dennis Donders pikten hun goal mee. Voor Geleen waren Indy Smeets, Lars Engwegen en Thom Smits de doelpuntenmakers. Breda zal het wel de komende twee wedstrijden moeten doen zonder Bjorn Willemse. De oud-international kreeg vlak voor tijd een match penalty wegens abuse of officials en is daarmee automatisch voor twee wedstrijden geschorst.

Koploper in poule A Nijmegen Devils 2 maakte geen fout tegen Red Eagles Den Bosch. Nijmegen won eenvoudig in het eigen Triavium met 9-2. Den Bosch kwam via Daan van den Boogaardt nog wel op voorsprong in de eerste periode. Na de eerste pauze draaide Nijmegen de achterstand al om in een 5-1 voorsprong. Justin van Baarsen scoorde tweemaal voor Nijmegen.