ED Lions Gijs dec18

11 december 201811:30

ED: Groningen nieuwe koploper

De top van de Eerste Divisie kruipt steeds dichter bij elkaar. Zaterdag won Groningen de topper in Dordrecht en nam daardoor de koppositie over van Lions. Elders verloor Heerenveen de uitwedstrijd in Nijmegen en won Eindhoven Kemphanen opnieuw met veel doelpunten.

Dordrecht Lions - GIJS Groningen

Na de winst op Den Haag was Groningen deze week ook te sterk voor koploper Dordrecht. 180 toeschouwers zagen Groningen keihard toeslaan in de eerste periode. Tim Bartels scoorde tweemaal binnen 3 minuten namens de bezoekers en later in de periode evenaarde Sebastiaan Snijder die prestatie.

Dordrecht kwam in de loop van de wedstrijd terug tot 2-4, clubtopscorer Floris Veenhuizen zorgde voor de Dordtse productie. Veenhuizen staat nu op 14 goals dit seizoen. Een kwartier voor tijd scoorde Dylan Foks echter de 2-5 voor Groningen, waardoor het wel heel moeilijk werd voor de thuisploeg. Via Milan Boer kwam Dordrecht nog terug tot twee goals verschil. Uiteindelijk voltooide Snijder zijn hattrick voor Groningen en bepaalde de eindstand daarmee op 3-6. Ook Snijder staat nu op 14 goals in de Eerste Divisie.

Groningen keert daarmee terug aan kop van de ranglijst met 24 punten uit 11 wedstrijden. Dordrecht Lions staat nu tweede met evenveel punten als Groningen.

Nijmegen Devils 2 – UNIS Flyers Heerenveen 2

Nijmegen zorgde voor een verrassing dit weekend door thuis met 4-3 te winnen van Heerenveen. Door de overwinning kruipt Nijmegen dichterbij de top zes van de Eerste Divisie. In het Nijmeegse Triavium leek er voor Heerenveen 50 minuten lang geen vuiltje aan de lucht. Via Dennis Sikma en Jari Hiemstra nam Heerenveen in de eerste periode een 0-2 voorsprong. Aan het begin van de derde periode maakte Zahir Hup er zelfs 0-3 van.

Nijmegen kwam in de 50e minuut op het scorebord dankzij Peter Vissers. Anderhalve minuut later stond het al 2-3 nadat Mike Vedder trefzeker was. Drie minuten voor het einde van de reguliere speeltijd bracht verdediger Boris van Bergen Devils zelfs langszij.

In de daaropvolgende verlenging liep Joey de Jong tegen een straf aan namens Heerenveen. Na iets meer dan een minuut in de powerplay scoorde Mitchel Knoop de winnende goal voor Nijmegen.

Devils staat nog steeds op de zevende plek met 18 punten uit 11 wedstrijden. Flyers verzuimde de koppositie te pakken en staat derde met 23 punten. Flyers heeft echter pas 10 wedstrijden gespeeld, een wedstrijd minder dan de rest van de top zeven.

Eindhoven Kemphanen – Red Eagles Den Bosch

De doelpuntenmachine genaamd Eindhoven Kemphanen was dit weekend opnieuw op stoom. In eigen huis won Eindhoven met 10-1 van Red Eagles Den Bosch. De Slowaak Rastislav Veres was tegen de gehavende Bossche ploeg goed voor vier doelpunten. Joey Beeren en Damian Kluijtmans waren beiden goed voor twee treffers. Daan van den Boogaardt redde de eer voor de bezoekers.

Veres liep aan het einde van de wedstrijd nog wel tegen een game misconduct aan. Aangezien dit zijn eerste game misconduct is, heeft dit voorlopig nog geen gevolgen. De Slowaak staat inmiddels wel ruim aan kop qua individuele punten. Met 21 doelpunten en 21 assists in 8 wedstrjden behaalt Veres een indrukwekkend gemiddeld. GIJS-aanvaller Danny Kerstholst volgt op 37 punten (13 goals, 24 assists) en Zahir Hup van Flyers bezit de derde plek met 36 punten (19 goals, 17 assists).

Hijs Hokij Den Haag 2 – Smoke Eaters Geleen 2

Den Haag verloor voor de tweede maal op rij. Geleen ging verrassend met de drie punten weg uit de Uithof. Den Haag miste enkele belangrijke spelers zoals de jonge Dani van Schilt. Tegen Geleen kwam de Haagse ploeg tot tweemaal toe terug van een achterstand. In de laatste zeven minuten van de wedstrijd zorgde Denis Parent en Julian Markgraaf er echter voor dat Geleen met 3-5 zou winnen.

Den Haag staat door de nederlaag op de zesde plek. Met 21 punten is het gat naar de koploper Groningen maar drie punten. Geleen blijft door de overwinning in de buurt van nummer acht Leeuwarden.

Amsterdam Tigers 2 – OrangeGas Capitals Leeuwarden

Leeuwarden blijft Geleen met Ă©Ă©n punt voor, Capitals won namelijk met 1-3 van Amsterdam. De ploeg uit de Friese hoofdstad heeft ook nog een wedstrijd tegoed ten opzichte van Geleen. Capitals kwam in Amsterdam al snel achter door een doelpunt van Kalle Pirinen. Nog in de eerste periode zorgde Rick Houben voor de gelijkmaker.

In de derde periode kwam Leeuwarden na vier minuten voor het eerst op voorsprong dankzij Gill Göbel. Zeven minuten voor tijd bepaalde Ludo Okkema de eindstand op 1-3. Amsterdam blijft daarmee wachten op de eerste punten van het seizoen.

Zoetermeer Panters 2 – Tilburg Trappers 3

Tenslotte de wedstrijd van vrijdagavond waarin Trappers zich herstelde van de recente nederlagen. In Zoetermeer was het echter niet makkelijk voor de Tilburgers. Zoetermeer wist in de eerste periode tweemaal terug te komen van een achterstand. In de tweede periode nam Panters de leiding met 4-2 door treffers van Hayley de Jong en Roy van Aggelen.

Tilburg scoorde in de derde periode echter viermaal achter elkaar en besliste daarmee de wedstrijd. Robbert Maas, Brian van Laarhoven, Bjorn Willemse en Bart Meertens wisten goalie Jeroen Pieters te passeren. Een late goal van Panters van Axel Lahtinen was uiteindelijk alleen goed voor de statistieken: 5-6.

Tilburg deelt daardoor nog steeds de vierde plek met provinciegenoot Eindhoven. Beide ploegen hebben 22 punten. Zoetermeer staat met elf punten op een tiende plek.