ED Breda Kemphanen 26 10 2019 winnende goal Beeren

29 oktober 201910:45

ED: Kemphanen verslaat twee concurrenten

Het was een uitstekend weekend in de Eerste Divisie voor regerend kampioen Eindhoven Kemphanen. Zelf won Eindhoven thuis van Amsterdam en uit tegen Yeti’s Breda. Daarnaast ging Nijmegen Devils 2 verrassend onderuit tegen Capitals Leeuwarden waardoor Kemphanen als enige ploeg nog ongeslagen is.

Eindhoven Kemphanen – Amsterdam Tigers

Zaterdag kwam Amsterdam Tigers op bezoek in Eindhoven. Een ontmoeting tussen twee ploegen die hoge ogen gooien dit seizoen in de Eerste Divisie. Helaas moest Tigers het doen zonder een aantal belangrijke krachten. Tobias Kathan, Ivan Muso, Calvin Pohlman en Michael Mackie-Kwist moesten de topper in de Lichtstad missen. Wel kon Amsterdam weer beschikken over Luca van der Genugten. De aanvaller keerde terug in de hoofdstad na een verblijf bij Hijs Hokij Den Haag.

Michelle Noë houdt haar tegenstander in de gaten
Michelle NoĂ« houdt haar tegenstander in de gaten — © Roel Louwers - ISOsports Sportfotografie

De topper in Eindhoven was eigenlijk na twintig minuten al beslist. Eindhoven overrompelde Tigers in de eerste periode en nam een 4-0 voorsprong mede dankzij een hattrick van Rastislav Veres. Amsterdam kwam in de tweede periode nog terug tot 4-2 door goals van Marino Bakker en Connor Barrette. Daarna lieten Veres en lijngenoot Damian Kluijtmans weer eens zien hoe zij de Eerste Divisie domineren. Beiden scoorden nog tweemaal terwijl de jonge Jim Vorster zijn tweede goal noteerde dit seizoen namens Amsterdam. Daarmee kwam de eindstand op 8-3 en was de eerste nederlaag van het seizoen voor Amsterdam een feit.

Foto Roel Louwers ISOsports Sportsfotografie

Yeti’s Breda – Eindhoven Kemphanen

De mannen en vrouwen van Kemphanen-coach Peter van Kaam moesten op zondag alweer aan de slag om de inhaalwedstrijd te spelen tegen het sterke Breda. De Yeti’s hadden een dag eerder ook al gespeeld en met 5-6 gewonnen van UNIS Flyers Toekomstteam. Breda trad in Thialf aan met 10 veldspelers en moest het dit weekend onder andere doen zonder de geschorste Bjorn Willemse. Flyers kwam in eigen huis terug van 1-6 tot 5-6 maar gelukkig voor Breda viel het eindsignaal op tijd. Tony Demelinne scoorde een hattrick namens Flyers.

Een dag later tegen Eindhoven kreeg Breda in eigen huis hele speciale versterking. Twee oud-internationals vierden hun comeback op het ijs. Diederick Hagemeijer en Ivy van den Heuvel speelden voor het eerst sinds jaren weer samen in de Eerste Divisie. Beiden kwamen ook direct tot scoren in hun eerste wedstrijd.

Kemphanen begon sterk aan het duel en kwam na 26 seconden al op voorsprong via Danny Mols. Na bijna veertien minuten zorgde Hagemeijer voor de Bredase gelijkmaker. In de tweede periode pakte Breda brutaal een 4-2 voorsprong met goals van Bart Brouwers, Lars Peek en Luuk Brekelmans. Voor Eindhoven scoorde Kayo van Zoest zijn eerste goal sinds zijn terugkeer vanuit Nijmegen. Vijf minuten voor het einde van de tweede periode scoorde Damian Kluijtmans shorthanded de belangrijke aansluitingstreffer: 4-3.

Aan het begin van de derde periode was het opnieuw Kluijtmans die nu op de powerplay voor de 4-4 zorgde. Acht minuten voor tijd was het echter de thuisploeg die een nieuwe voorsprong pakte dankzij Ivy van den Heuvel. Breda kon de voorsprong niet vasthouden want drie minuten voor het einde van de reguliere speeltijd zorgde Tom Hemmes voor een overtime. In de verlenging kwamen beide ploegen niet meer tot scoren zodat een shootout de beslissing moest brengen. Daarin bleek Kemphanen de sterkste en Joey Beeren werd de matchwinnaar.

Foto’s Roel Louwers ISOsports Sportfotografie

Nijmegen Devils 2 – OrangeGas Capitals Leeuwarden

De verrassing van het weekend kwam op naam van Capitals Leeuwarden. De ploeg van coach Arjan Peters zorgde voor de eerste nederlaag voor Nijmegen Devils. De Nijmeegse formatie opende in het eigen Triavium de score via Dave Stappershoef. Capitals-goalie Nadia Zijlstra en Devils-goalie Maarten Naeff deden hun werk uitstekend en pas in de slotminuut van de tweede periode viel de tweede goal van de wedstrijd. David Bartos bracht Capitals langszij.

Diezelfde Bartos zorgde met zijn vijfde seizoenstreffer ook voor de 1-2 halverwege de derde periode. Nijmegen voorkwam daarna een nederlaag in reguliere speeltijd, twee minuten voor tijd schoot Harley Verkroost shorthanded zijn ploeg op 2-2. In de verlenging ging het snel mis voor de thuisploeg. Jildert Okkema zorgde na 45 seconden al voor de winnende goal.

Overige wedstrijden

GIJS Groningen verloor opnieuw in eigen huis. Dordrecht Lions wist Groningen te verslaan na het nemen van penalty shots. Floris Veenhuizen had Dordrecht tot tweemaal toe op voorsprong gebracht in Kardinge. GIJS wist dankzij goals van Sebastiaan Snijder en Kevin Zimbelmann tweemaal op gelijke hoogte te komen. Floris Veenhuizen bekroonde daarna zijn avond door ook het winnende penalty shot te benutten.

Op vrijdagavond won Tilburg Trappers 3 al met 5-1 van Utrecht Dragons. Lees in dit artikel meer over de seizoensstart van Utrecht Dragons met een interview met aanvaller Andrew Trapman. Trappers 3 beschikt over een aantal jeugdige talenten en die zorgden ook voor de doelpunten tegen Utrecht. De 16-jarigen Levi Sterke, Marvin Timmer, Dustin van de Pas en Jayson Bruurs waren trefzeker waarbij aanvaller Bruurs tweemaal scoorde, beide goals vielen tijdens Tilburgse powerplays.

Hijs Hokij Den Haag 2 won voor de tweede maal dit seizoen. De Haagse ploeg was met 3-5 te sterk voor Red Eagles Den Bosch dat daarmee nog altijd wacht op de eerste punten. Voor Den Haag scoorden Thomas van Wissen, Ben Rurup, Diordy Vols (2x) en Johan Rurup. Namens Den Bosch kwamen Jim Jongmans, Daan van den Boogaardt en Elian Deems tot scoren.

Tenslotte won Smoke Eaters Geleen in een doelpuntrijk duel met 6-5 van Zoetermeer Panters 2. Na twee periodes stond het pas 1-1 totdat het doelpuntenfestijn begon in de derde periode. Panters kwam terug van een 3-1 achterstand tot een 4-5 voorsprong. Panters was daarmee zelfs 139 seconden verwijderd van de eerste overwinning. De thuisploeg wist alsnog in de slotfase de punten in Limburg te houden door goals van Jorin Kustermans en Lars Engwegen.

Standen

Zoals gebruikelijk eindigen we met de standen zoals gepubliceerd op www.nijb.nl. In de stand van poule A zit nog een fout. Eindhoven Kemphanen won pas na een shootout van Breda. Daarmee zou de winst van Eindhoven moeten tellen als een overtime winst en voor Breda een overtime verlies. Eindhoven staat dus op 14 punten en Breda op 10 punten.