51735417 2533036860044354 1979964117976350720 o

12 februari 201907:43

ED: Kemphanen wint topper van GIJS

Eindhoven Kemphanen maakt nog volop kans om als eerste te eindigen in het reguliere seizoen van de Eerste Divisie. Zaterdagavond won Eindhoven met 4-5 tegen koploper Groningen. Ook Dordrecht maakt nog kans na de winst van Lions tegen Leeuwarden.

GIJS Groningen - Eindhoven Kemphanen

Eindhoven Kemphanen blijft ongeslagen in 2019. In een vol Kardinge nam Eindhoven al na een minuut de leiding via Olaf Schöningh. De 800 toeschouwers zagen daarna Groningen het heft in handen nemen en GIJS eindigde de eerste periode met een 4-2 voorsprong. Er waren ook de nodige strafminuten in de eerste periode en Roderick van den Hout moest al na dertien minuten naar de kleedkamer met een game misconduct wegens spearing.

In de tweede periode moest Kemphanen dus op jacht naar een comeback. Na bijna dertien minuten scoorde Rastislav Veres tijdens een powerplay de aansluitingstreffer. De bezoekers zouden de wedstrijd beslissen in de laatste tien minuten. Eerst scoorde Joey Beeren de gelijkmaker, alvorens Arthur van den Hout met nog drie minuten te gaan de winnende goal maakte.

Door de zege komt Eindhoven op twee punten van Groningen. Eindhoven neemt het in de laatste twee wedstrijden op tegen Geleen en Den Bosch. Op papier zou Eindhoven geen problemen moeten hebben met deze ploegen. Groningen krijgt het een stuk lastiger met een uitwedstrijd tegen Den Haag en de slotwedstrijd thuis tegen Dordrecht Lions.

Foto's SvdS fotografie

OrangeGas Capitals Leeuwarden - Dordrecht Lions

Dordrecht Lions herstelde zich prima na de nederlaag vorige week tegen Flyers. In Leeuwarden won Lions met 1-3. Falco Veenhuizen nam de eerste twee goals voor zijn rekening. Na 37 minuten zorgde Nigel Zwiers met een powerplaygoal voor extra zekerheid. Thuisploeg Leeuwarden scoorde vroeg in de derde periode de 1-3 via Bernd de Jong maar dat zou de laatste goal van de avond zijn.

Een dag eerder had Leeuwarden nog goede zaken gedaan in de strijd om de achtste plek. Leeuwarden won met 2-5 in en tegen Zoetermeer. Ludo Okkema, Jildert Okkema, Tycho Houben, Gill Göbel en Niek Strating zorgden voor de goals en de drie punten.

De directe concurrent van Leeuwarden is Smoke Eaters Geleen. De ploeg van coach Wil Zwarthoed hield de strijd om de achtste plek spannend door thuis met 7-0 te winnen van Red Eagles Den Bosch. Denis Parent scoorde een hattrick namens Geleen, U20-international Sander Kösters pakte de shutout voor Geleen.

Leeuwarden is na dit weekend nog steeds in bezit van de achtste plek met 26 punten uit 19 wedstrijden. Geleen heeft evenveel punten maar heeft een wedstrijd meer gespeeld. Het resterend programma voor Leeuwarden bevat een uitwedstrijd tegen Den Haag en thuiswedstrijden tegen Heerenveen en Amsterdam. Geleen krijgt het zwaar met een uitwedstrijd tegen Eindhoven en een thuiswedstrijd tegen Den Haag.

Overige duels

Amsterdam Tigers 2 behaalde de eerste overwinning van het seizoen. Tigers won verrassend met 2-5 in en tegen Nijmegen. Devils liet daarmee een kans liggen om nummer zes Tilburg te evenaren op de ranglijst. Voor Amsterdam scoorden Zebediah Mirekuah, Zeb van Duin, Nijs Hille, Kalle Pirinen en Andrew Trapman de doelpunten. De Amsterdammers hebben nu vijf punten en zien het gat met Den Bosch slinken tot drie punten.

UNIS Flyers Heerenveen 2 boekte een ruime 10-3 zege op Zoetermeer Panters 2. Zahir Hup scoorde een hattrick, Jari Hiemstra en Dennis Sikma waren beiden goed voor twee goals. Ook de 16-jarige Frits Doop scoorde eenmaal, hij debuteerde dit weekend ook in de Beneliga met een doelpunt tegen Tilburg. Door de overwinning blijft Heerenveen op de vierde plaats, de ploeg heeft 1 punt voorsprong op Den Haag. Heerenveen kan ook nog denken aan de derde plek. Flyers heeft zes punten minder dan Dordrecht maar met een wedstrijd minder gespeeld.

Hijs Hokij Den Haag 2 won de lastige uitwedstrijd tegen Tilburg Trappers 3. Na de eerste periode stonden beide ploegen nog op gelijke hoogte na goals van Jelle Kronenburg en Robbert Maas. In de tweede periode scoorde Den Haag echter vijfmaal. Donovan de Zwart scoorde twee goals voor de ploeg van coach Marco Kronenburg. Trappers wist via Lars Peek eenmaal te scoren zodat Den Haag met een 2-6 overwinning naar huis ging.