82048052 2694162767334934 7589468659576209408 O

14 januari 202016:33

Door Remco

ED: Leeuwarden verrast Dordrecht

Met nog drie speelrondes te gaan in de Eerste Divisie is één groepswinnaar al bekend. Amsterdam Tigers kan de eerste plaats in poule B niet meer ontgaan. Afgelopen weekend won Amsterdam tegen Heerenveen. Capitals Leeuwarden zorgde voor een verrassing door Dordrecht Lions te verslaan. Verder boekte ook Smoke Eaters Geleen een knappe overwinning in Tilburg.

OrangeGas Capitals Leeuwarden ‚Äď Dordrecht Lions

Dordrecht Lions verloor dit weekend verrassend in Leeuwarden. Dordrecht verloor daardoor de tweede plek in poule A, Leeuwarden blijft door de overwinning kans houden op de tweede plek in poule B. Leeuwarden begon sterk aan het duel en na 18 seconden lag de puck al in het Dordtse net. Tristan Houben opende de score met zijn vijfde goal van het seizoen. Dordrecht kwam daarna sterk terug. Via Floris Veenhuizen, Valentijn Scheffe en Nikita Kamyshev nam Lions een 1-3 voorsprong. Vlak voor de eerste pauze scoorde Tycho Houben de aansluitingstreffer namens Capitals: 2-3. Aan het begin van de tweede periode kwam Capitals al snel op gelijke hoogte. De 18-jarige Kian Dreesens die deze zomer overkwam vanuit Heerenveen zorgde met zijn vierde goal voor de 3-3.

De 250 toeschouwers zagen in het spannende restant van de wedstrijd nog één treffer. In de 45e minuut werd Gill Göbel de matchwinnaar. Hij zorgde voor de game-winning goal en de 4-3 overwinning voor Leeuwarden.

Leeuwarden komt door de overwinning op 23 punten op de vierde plek in de zeer spannende poule B. Daarmee staat Capitals slechts twee punten boven nummer zes Utrecht. Echter het gat met nummer twee Flyers is ook maar drie punten (Flyers heeft nog wel een wedstrijd tegoed). Lions zakt door de nederlaag naar de derde plek in poule A.

Foto: A. Okkema

Overige wedstrijden poule A

Eindhoven Kemphanen reisde met een krappe selectie af naar het Triavium voor de topper tegen Nijmegen Devils 2. Eind november ging Nijmegen pas na het nemen van penalty shots onderuit in Eindhoven. Verrassend genoeg ging het ditmaal een stuk eenvoudiger voor Kemphanen. Olaf Schöningh was de grote man aan Eindhovense zijde met drie doelpunten. Mede door de hattrick van Schöningh stond er een ruime 1-7 voorsprong op het bord aan het begin van de derde periode. In de slotperiode vielen er nog een hoop doelpunten en kwam de eindstand uiteindelijk uit op 5-10. Rick van Haren noteerde een hattrick namens Nijmegen. Door de overwinning is Eindhoven nog twee punten verwijderd van groepswinst in poule A. Een eerste plek in de poule levert een bye op voor de eerste ronde van de play-offs.

Yeti’s Breda profiteerde optimaal van de nederlagen van Dordrecht en Nijmegen. Breda won zelf moeizaam met 0-3 van Red Eagles Den Bosch. De Bosschenaren moesten het doen zonder de clubtopscorer Niels Barneveld en ook Max Kemperman sloot aan bij de lijst met afwezigen. Routinier Erwin Ophelders sloot wel aan bij de groep. Danny Donders scoorde tweemaal voor Breda in de eerste periode, Floris van Lieshout bepaalde de eindstand tien minuten voor tijd op 0-3. Niels Brouwer pakte de shutout voor Breda.

Smoke Eaters Geleen boekte verrassend de derde winst van het seizoen. De Limburgers wonnen uit met 2-3 tegen Tilburg Trappers 3. Thom Smits zette Geleen shorthanded op voorsprong laat in de eerste periode. Julian Markgraaf voegde twee goals toe in de derde periode. Beide ploegen zijn redelijk zeker van hun positie op de ranglijst. Geleen is zesde en heeft nu zes punten voorsprong op Den Bosch. Tilburg staat op de vijfde plek met twaalf punten achterstand op Nijmegen en tien punten voorsprong op Geleen.

Wedstrijden poule B

Amsterdam Tigers pakte definitief de winst in poule B door met 2-3 te winnen tegen UNIS Flyers Toekomstteam. Julian Berteling opende de score voor Amsterdam, Zeb van Duin was weer belangrijk door de andere twee goals te scoren. Flyers verkleinde tot tweemaal toe de achterstand tot één goal maar wist geen gelijkmaker te forceren. Frits Doop en Joey de Jong waren trefzeker namens Flyers. Ondanks de nederlaag blijft Heerenveen wel tweede in poule B. De Friezen hebben evenveel punten als Groningen maar Flyers heeft nog een wedstrijd tegoed.

GIJS Groningen won zelf eenvoudig met 0-14 van Zoetermeer Panters 2. Sebastiaan Snijder scoorde maar liefst viermaal voor GIJS. Zijn broer Kristiaan Snijder kwam tot een hattrick, net als Tim Bartels.

In de Haagse Uithof was het een stuk spannender. Utrecht Dragons boekte een knappe 4-5 zege op Hijs Hokij Den Haag 2. Halverwege de wedstrijd zette Fabio dal Zotto Den Haag nog op een 3-1 voorsprong. Utrecht kwam daarna sterk terug, binnen drie minuten stond het 3-4 voor Utrecht. De Canadees Andrew Trapman scoorde tweemaal. Ook Ivo Beulen scoorde twee doelpunten, hij maakte in de 35e minuut de 3-5. Den Haag kwam in de derde periode nog terug tot 4-5 via Diordy Vols, maar Utrecht hield stand in het restant van de periode. Utrecht komt daarmee op 21 punten, Den Haag staat een plekje hoger met één punt meer.

Stand Eerste Divisie 120120