ED GIJS Geleen jan19

29 januari 201908:00

Door Remco

ED: Top drie verspeelt geen punten

Het einde van het reguliere seizoen in de Eerste Divisie komt dichterbij. De bovenste drie ploegen wonnen afgelopen weekend, Nijmegen deed goede zaken in de strijd om de laatste plekken in de play-offs.

Gijs Groningen ‚Äď Smoke Eaters Geleen

GIJS Groningen kreeg de overwinning in eigen huis niet cadeau van Smoke Eaters Geleen. U-20 goalie Sander Kösters keerde bij Geleen terug na het WK in Zagreb. Al na een minuut spelen wist speler-coach David Bartos de Geleense goalie te passeren. Daarmee leek het een zware avond te worden voor de Limburgers. De ploeg van Wil Zwarthoed (ook actief als assistant-coach in Zagreb) vocht zich echter terug en kwam na zes minute op gelijke hoogte. Youri Penders scoorde de gelijkmaker tijdens de eerste powerplay van de avond.

Aan het einde van de tweede periode kreeg Geleen opnieuw een tik. In de allerlaatste seconde wist Rodney Kuiper de 2-1 te scoren. Maar na de pauze bleef Geleen de marge beperken tot één doelpunt. Acht minuten voor tijd was het wederom Youri Penders die Eaters voor de tweede maal op gelijke hoogte bracht. Geleen wist de 2-2 twee minuten lang vast te houden. Toen sloeg Rodney Kuiper toe met zijn tweede doelpunt van de avond. In de slotfase was er geen houden meer aan voor de gasten en wist Groningen nog driemaal te scoren: 6-2.

Groningen blijft daardoor koploper in de Eerste Divisie met 45 punten uit 18 wedstrijden.

Foto’s: SvdS Fotografie

Eindhoven en Dordrecht blijven in het spoor

De naaste achtervolgers van Groningen boekten dit weekend grote zeges. Eindhoven Kemphanen lijkt op dit moment niet te stuiten. In de uitwedstrijd tegen OrangeGas Capitals Leeuwarden wonnen de Brabanders maar weer eens met dubbele cijfers. Joey Beeren had vijf goals en twee assists en was daarmee topscorer in de 2-12 overwinning. Rastislav Veres, de Slowaakse topscorer van de Eerste Divisie, kwam tot twee goals en zes assists. Dankzij de nederlaag van concurrent Geleen blijft Leeuwarden ondanks het verlies tegen Eindhoven op de achtste plek.

Dordrecht Lions had geen enkel probleem tegen Amsterdam Tigers 2. Floris en Falco Veenhuizen scoorden beiden tweemaal tijdens de 2-11 zege. Voor Amsterdam scoorde Nijs Hille beide doelpunten. Dordrecht blijft daardoor op drie punten achterstand van Groningen en behoudt de voorsprong van vijf punten op nummer drie Eindhoven.

Overige duels

Nijmegen Devils 2 profiteerde optimaal van het verlies van Geleen en Leeuwarden. De Nijmegenaren wonnen in eigen huis met 7-5 van Zoetermeer Panters 2. Door de overwinning heeft Nijmegen nu de zevende plek iets steviger in handen. Devils heeft vier punten voorsprong op Leeuwarden en Geleen, Capitals heeft echter nog één wedstrijd minder gespeeld. Nijmegen leek tegen Zoetermeer af te stevenen op een ruime overwinning na een 3-0 voorsprong in de eerste periode. Na de pauze kwam Zoetermeer echter sterk terug waardoor de wedstrijd nog spannend werd. Jake Hendriks, Mike Vedder en Tom Kokke waren allen goed voor twee goals namens Nijmegen.

UNIS Flyers Heerenveen 2 moest nog een keer uitwijken naar Alkmaar voor de ‚Äėthuiswedstrijd‚Äô tegen Hijs Hokij Den Haag 2. In een spannend duel wonnen de Friezen uiteindelijk na het nemen van penalty shots. Na overtime stond een 3-3 stand op het scorebord. Zahir Hup had twee goals voor Flyers en zag Den Haag in de laatste twaalf minute terugkomen van een 3-1 achterstand. Bjorn de Haan scoorde het winnende penalty shot voor Flyers. Heerenveen staat nog zesde maar heeft twee wedstrijden minder gespeeld dan de rest van de ploegen in de top vier. Den Haag staat nog vierde met 35 punten uit 18 wedstrijden, Flyers heeft 30 punten uit 16 wedstrijden.

Tilburg Trappers 3 staat met 33 punten uit 17 wedstrijden tussen Den Haag en Heerenveen op de vijfde plek. De Tilburgers wonnen vrijdagavond met 5-3 tegen Red Eagles Den Bosch. Tilburg kwam tot tweemaal toe op voorsprong tegen Den Bosch. De gasten kwamen echter tweemaal terug via goals van Michael Salfischberger. Vlak voor het einde van de tweede periode nam Den Bosch zelfs voor het eerst de leiding door een treffer van Floris Heeringa. Dennis Donders van Tilburg kreeg ook een game misconduct voor roughing waardoor Den Bosch een lange powerplay mocht beginnen. Nog voor de tweede pauze ging het echter mis toen Mark Donders shorthanded de 3-3 scoorde. Zeven minuten scoorde diezelfde Mark Donders ook de winnende treffer. Nikita Kamyshev zorgde in de slotfase voor de eindstand van 5-3.