De TeamNL ijshockeyvrouwen in een huddle voor de onlangs gehouden oefeninterland Itali√ę.
De TeamNL ijshockeyvrouwen in een huddle voor de onlangs gehouden oefeninterland Itali√ę. — © Romy Morgan Mullens

19 maart 202208:26

Door Joep Meijsen

Een tegenstander minder voor Oranje-vrouwen

De internationale ijshockeyfederatie IIHF heeft besloten dat Zweden de plaats inneemt van Rusland op het wereldkampioenschap voor de vrouwen in Denemarken. Dat betekent dat het WK van Oranje in Frankrijk met een ploeg minder wordt gespeeld.

Dat heeft de IIHF bekendgemaakt. Ook bij andere internationale toernooien zijn wijzigingen doorgevoerd, maar deze hebben geen effect op de Nederlandse nationale teams. De verschuivingen zijn het gevolg van de uitsluiting van Rusland en Belarus als deelnemers aan ijshockeykampioenschappen vanwege de inval in Oekra√Įne.

Voor de Nederlandse vrouwen betekent dit dat de toernooifavoriet in Frankrijk niet meedoet en er dus één wedstrijd minder op het programma staat. Deelneemrs zijn nu naast Nederland en gastland Frankrijk ook nog Oostenrijk, Slowakije en Noorwegen. Het toernooi wordt van 24 tot en met 30 april gespeeld in het Franse Angers.

Bij de mannen moeten twee ploegen worden vervangen op het hoogste niveau. Frankrijk en Oostenrijk nemen daar de plekken van Rusland en Belarus in. Dit leidt ook een niveau lager tot wijzigingen, waardoor Division IA en IB met vijf ploegen worden gespeeld. De Nederlandse mannen komen uit in Division IIA, waarvan de samenstelling ongewijzigd blijft. Dat toernooi had al vijf deelnemers door het afhaken van Australi√ę.